Länet | VINO LIBERO – en hjälp till hållbara vinval

Av den 8 september, 2016

Det är redan knepigt nog att hålla reda på vad termer som ekologisk, biodynamisk och hållbar vinodling innebär i praktiken.

Lägg därtill att vissa vinodlare väljer att ta andra vägar än att certifiera sin odling till till ekologisk, eftersom det ofta är förenat med höga kostnader och lång tid vilket inte alltid gör det praktiskt genomförbart, trots att man uppfyller alla kriterier.

Som konsument förväntas man alltså ibland själv söka efter information om ditt favoritvin är producerat på ett sjysst och hållbart vis. Men ibland gör producenterna det lättare för oss att välja rätt, ett exempel på det är den italienska märkningen VINO LIBERO (översatt: fria viner)

VINO LIBERO är en förening i Italien som i dagsläget består av 12 vingårdar och ett destilleri från 8 olika italienska  regioner. Medlemmarna följer ett tillvägagångssätt som i grunden bygger på de senaste teknikerna inom hållbart jordbruk (ekologiskt, biodynamisk och integrerat jordbruk). Det primära målet är att reducera skadlig miljöpåverkan på både natur och människa, att bedriva ett hållbart jordbruk och ta socialt ansvar men samtidigt göra det möjligt för företagen att utvecklas ekonomiskt.

För att göra det mer konkret när det gäller själva produkten, vinet, så strävar Vino Libero efter att uppnå tre mål med sin vinproduktion.

Vino Liberomärkta viner ska vara:

  • Viner fria från syntetiska gödningsmedel – endast organiska gödningsmedel tillåts
  • Viner fria från kemiska ogräsbekämpningsmedel – marken brukas med respekt och enligt gamla traditionella metoder samt med nya miljövänliga gröna alternativ
  • Viner fria från minst 40% sulfiter – i vinproduktionen används olika tekniker för att minska användningen av sulfiter utan bekostnad på kvaliteten. Högsta värde sulfiter i ett Vino Liberovin ska vara minst 40% lägre än det tillåtna gränsvärdet i Italien.

Sammanfattningsvis är det gemensamma för alla producenter under Vino Liberoflaggan att de dagligen gör medvetna val som skyddar vår miljö och våra naturresurser samt att de tar socialt ansvar med en hållbar utveckling av sitt företag. En av de 12 vingårdar som är anslutna till Vino Libero är anrika Fontanafredda i Piemonte. Det är även ägaren av Fontanfredda, Oscar Farinetti, som är initiativtagare till Vino Libero och som passionerat driver utvecklingen framåt.

Vino Libero-märkningen har ännu inte kommit till Sverige men du kan trots det köpa produkter som bär märkningen i Italien och göra ett hållbart val här i Sverige. Ett exempel ett Vino Liberovin är Fontanafredda Barolo Serralunga d´Alba.(Pris 239 kr, art nr 2305) Druvorna skördas vid full mognad från vingårdar på kullarna kring staden Alba. Vinet har stor inbjudande doft med karaktär av solmogna körsbär, nypon, viol och örter. I munnen är det fylligt med bra syra, kraftiga tanniner och karaktär av kärnor, mogen frukt, tobak, läder och fat.

| Fontanafredda Barolo Serralunga d´Alba
| Pris 239 kr
| art nr 2305

fontanafredda-serralunga-butik

Mat & Dryck | Länet
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login