Länet | Stellenbosch Reserve Vanderstel – nytt succévin från Jean Engelbrecht

Av den 2 september, 2016

Några av Sydafrikas absolut bästa rödviner kommer från Jean Engelbrechts anrika egendom Rust en Vrede i Stellenbosch. 1 september är det premiär på Systembolaget för Stellenbosch Reserve Vanderstel, som påminner om en fransk bordeaux i stilen men med en betydligt mer modest prislapp.

Jean Engelbrecht är en av Sydafrikas stora vinpersonligheter och hans mäktiga röda viner tillhör det absoluta toppskiktet. När Nelson Mandela fick välja vin till banketten när han tog emot Nobels Fredspris blev det ett rött från Rust en Vrede.

Stellenbosch Reserve Vanderstel påminner om en fransk Bordeaux med Cabernet Sauvignon som dominerar blenden i sällskap med Merlot, Malbec och Petit Verdot. Vinet har lagrats på franska ekfat, varav nästan hälften nya, i 18 månader och lika länge på butelj innan det släpptes på marknaden.

Röda och mörka bär samsas i den komplexa doften med cederträ, nyvässad blyertspenna och en aning viol. Smaken är rik och koncentrerad med väl integrerade fat och mogna, avrundade tanniner.

Stellenbosch är Sydafrikas mest kända vindistrikt och också namnet på staden som grundades 1679 – ett centrum för vinnäring, kulinariska upplevelser och kultur. Jean Engelbrecht och hans vinmakarteam har skapat Stellenbosch Reserve Vanderstel som en hyllning till stadens rika kulturarv och till dess grundare, guvernör Simon van der Stel.

| Stellenbosch Reserve Vanderstel 2013
| 75 cl
| 129 kr
| Nr 4638

stellenbosch-reserve-butik

Mat & Dryck | Länet
Örebroguiden

 

You must be logged in to post a comment Login