Länet | Miró Vermut Blanco en vermouth från Spanien som utmanar italienarna

Av den 6 september, 2016

I Italien så pratar man om vermouth, men i Spanien så säger vi vermut, och det är med stor glädje som vi lanserar den första vita vermuten från Spanien i Systembolagets ordinarie sortiment från och med den 1:a september – Miró Vermut Blanco.

Miró Vermut Blanco är en ljus och klar vermut med en tydlig örtig smak och halvsöt karaktär, men de exakta ingredienserna hålls fortfarande hemligt av familjen Prat som grundande företaget 1914. Dock så vet vi att mellan 50-70 olika örter används för att få fram den rätta karaktären på denna dryck och dessa örter får ligga och dra i alkohol upp emot två månader för att få fram alla smaker. Denna örtiga alkohol blandas sedan med ett vitt vin för att få fram den rätta balansen och karaktären.

Vermut (vermouth) har sitt ursprung under 1700-talet då drycken togs fram för medicinska syften. Begreppet vermouth kommer ifrån det engelska order för malört (wormwood) som var och fortfarande är en av huvudingredienserna. Varje tillverkare hittade sin ”receptur” som man ansåg gav den önskade medicinala effekten. Vid slutet av 1700-talet så anpassades drycken och blev istället en aperitif och ingrediens i drinkar.

Vi tycker att Miró Vermut Blanco passar utmärkt att drickas som den är med mycket is och en liten skiva citron eller apelsin efter tycke. Det går dock även utmärkt att blanda drinkar med denna som ingrediens och vi slår gärna ett slag för följande drink.

Miró Cool
3cl Miró Vermut Blanco
3cl färskpressad lime
1cl sockerlag
1/4 granny smith äpple skuret i små bitar och åtta mynta blad

Blanda samtliga ingredienser i ett highball glas med is och rör runt ordentligt.

Produktfakta:

  • Smakbeskrivning: Örtig, halvsöt smak med inslag av malört, rosmarin, pomerans och anis.
  • Alkoholhalt: 15 % vol
  • Systembolaget artikelnummer: 8606
  • Antal butiker: 78
  • Pris: 58 kr, 375 ml (halvflaska)
  • Lanseringsdatum: 2016-09-01

miro-vermut-butik

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login