Länet | Byggnadsvårdsdag på Siggebohyttans bergsmansgård

Av den 4 augusti, 2016

Onsdag 10 augusti bjuder Siggebohyttans bergsmansgård (bilden) in till byggnadsvårdsdag med Daniel Eriksson som talar om torvtak med Siggebohyttan och Kullängsstugan som referens. Samtidigt pågår Bergslagens familjeveckor med barnaktiviteter 10 och 12 augusti.

Byggnadsvårdsdag 10 augusti:
Taket på Siggebohyttans bergsmansgård är en föreläsning om pågående arbeten och med fördjupning i byggnadshistoriken. Daniel Eriksson (Bygg & Hantverk i Karlskoga) talar om torvtak med Siggebohyttan och Kullängsstugan som referens. Han berättar om det pågående arbetet och antikvariska observationer i samband med renovering av mullåsarna på Siggebohyttans bergsmansgård. Vilka för- och nackdelar har traditionella näver/torvtak kontra moderna tekniker?

Daniel Eriksson finns på plats för att svara på frågor från kl 11 och ger en föreläsning i logen kl. 14. Byggnadsantikvarie Charlott Torgén (Örebro läns museum) finns också på plats under dagen för byggnadsvårdsrådgivning.

Bergslagens familjeveckor 10 och 12 augusti:
Onsdag 10 augusti byggs husmodeller. Mellan kl 11 och 13 är barn och vuxna välkomna till logen för att skapa egna pappersmodeller av hus. Den riktigt händige kan ge sig på en modell av det s.k. Per Albintorpet. Den som vill får bygga upp en trämodell av ett knuttimrat hus!

Fredag 12 augusti är temat luffarslöjd: Mellan kl 11 och 13 är barn och vuxna välkomna till logen för att göra en krok till väggen, en potatissticka eller något annat med hjälp av tråd, tänger och pärlor.

Aktiviteterna är kostnadsfri. För barn från 7 år och vuxna. Mindre barn behöver hjälp av en vuxen.

Läs mer om Siggebohyttans bergsmansgård här>>

Kultur & Musik | Länet
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login