Kungsskräddaren fokuserar på att rädda kläder

Av den 4 januari, 2019

På Kungsgatan mitt emot Pagelle ligger ett litet skrädderi som har gjort mig nyfiken nämligen Kungsskräddaren, jag klev in för att få en intervju och höra vad de sysslar med.

Jag fick prata med Johan Boyaci som är ägare till skrädderiet.

Berätta vad ni gör här på skrädderiet.
– Kungsskräddaren är ett traditionellt skrädderi, här gör vi framförallt reparationer och ändringar på kläder. Vi syr inte nya kläder vanligtvis då vår lokal är för liten, men om vi flyttar någon gång i framtiden så kommer vi även göra det.

Vad är det vanligaste som kunderna kommer in till er med?
– Det är byxor som är för långa och i vissa fall för korta, annars är kavajärmar som behöver ändras väldigt vanligt. För övrigt är det lagning av jeans som vi gör mycket av, och då främst för att de är trasiga i grenen.

Vad kostar det att laga ett par jeans?
– En traditionell lagning där byxorna gått sönder i grenen kostar någonstans mellan 150 och 250 kronor, beroende på hur trasigt det är och hur lång tid jag beräknar att jobbet kommer att ta. Så det är ingen jättehög summa om man tänker på vad ett par jeans kostar idag.

Nej det är det inte, och talar vi om favorit jeansen så tycker jag att det är värt det.
– Vi har kunder som har väldigt trasiga jeans och som de lagt mycket pengar på, men det är värt det för vissa personer och inte för andra.

Jobbar ni med några butiker?
– Ja vi jobbar åt flera modebutiker i stan och på Marieberg Galleria bland annat Johnells, Brothers, Volt och Polarn O. Pyret. Så de som köper nya kläder där och vill ha dem ändrade så hamnar de kläderna hos oss.

Hur ser det ut med jobb, hur lång tid tar det innan man får sina byxor lagade?
– Det är väldigt säsongsberoende, månaderna innan studenten maj och juni har vi väldigt mycket att göra sen har vi en period i oktober när vinterkläderna kommer, samt runt jul och nyår har vi också mycket att göra. Under dessa perioder kan man få vänta upp till två veckor, men övrig tid brukar vi ligga på under en vecka innan man kan hämta plagget.

Gör ni något mer än reparationer och ändringar på kläder?
– Ja, ibland tar vi åt oss lite specialprojekt, vi har till exempel sytt kläder till prästerna i S.t Nicolai kyrkan samt en del båt och husvagnskapell. Dessutom har vi sytt Porsche Centers överdrag som de har till bilarna för vinterförvaringen, vi gör det mesta som får plats i vår lokal så det är bara att komma in och fråga om vi kan ta oss an uppdraget.

– Det är roligt med unika projekt som bryter av vardagen lite, så det inte bara blir byxor och kavajer.

Det är ju ganska inne nu att återvinna, hur ser ni på det?
– Ett av våra fokusområden är att rädda kläder så att man inte behöver slita och slänga helt enkelt och många av våra kunder köper kläder av hög kvalitet, de förväntar sig att ha dem i många år men ibland går de sönder i alla fall och då vill vi gärna se till att laga kläderna istället för att slänga dem. Det är ju dessutom bra både för miljön och plånboken, så det är två flugor i en smäll.

Då får jag tacka för pratstunden, det var intressant att få en inblick i vad ni gör.

Karl-Johan Sandberg, Mode & Skönhet | Kungsskräddaren
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login