Kumlahallen fyller 50 år

Av den 27 augusti, 2019

Den 31 Augusti mellan kl. 10.00 och 14.00 firar man 50 åringen med många av Kumlas fantastiska föreningar inne i Kumlahallen och även i området utanför. Det kommer bjudas på uppvisningar och mycket prova-på för den som är nyfiken. Kumla Handbollförening fyller också 50 år och passar på att fira med uppvisningsmatcher och andra roliga aktiviteter.

Om Kumlahallen
”För att främja själens och kroppens fostran och spänst överlämnar Kumla stads centrala byggnadskommitté till kumlaborna denna högstadieskola och sporthall.” skrev kommunalråd Holger Hultman i presentationen av Kumlahallen och Vialundskolan som togs fram till invigningen.

En idé om en idrottshall växte fram med Vialundskolan
Idén om ett idrottshus för Kumlaborna började i och med högstadieskolan Vialundskolan byggdes och man fick tankar om att utöka skolans idrottshall till ett fullständigt idrottshus. Och för att uppnå så många inomhusidrotters intressen som möjligt startade man ett tätt med Sveriges riksidrottsförbund och representanter för Simfrämjandet.

Närproducerat och hållbart material
Fasaderna på byggnaderna är av rött, sandat tegel från Hallsberg och mellanväggar av kalkstenstegel från Kvarntorp. Entréhallens golv är av Ekebergsmarmor. Och aluminium som skulle klara luftens höga svavelhalt, användes till all plåtgarnering, karmar och fönsterbågar.

Det första evenemanget hölls 5 januari
Inte helt bekräftade källor säger oss att det första evenemanget i Kumlahallen hölls den 5 januari 1969, när Kumlas brottare hade tävling, men att den officiella invigningen var 21 februari.

Nöje | Kumlahallen fyller 50 år
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login