Kulturarvshelg med natur- och kulturhistorisk vandring på Kyrkberget i Lindesberg

Av den 11 september, 2020

Kulturarvshelgen 11–13 september bjuder föreningen Kyrkbergets Vänner in till natur- och kulturhistorisk vandring på Kyrkberget i Lindesberg – på egen hand med karta att orientera sig fram till de olika platserna med text och bilder om byggnader som har funnits på Kyrkberget.

Kägelbanan är under renovering. Men vad berättar dess historia? Kom och ta del av Kyrkbergets fantastiska miljö och den gamla Kägelbanan under bokarna. Kanske har just du minnen från Kyrkberget som du kan delge!

Kulturarvsdagen är Riksantikvarieämbetets årliga temadag som ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet.

Förening som värnar om Kägelbanan och Kyrkberget

Kyrkbergets Vänner är en religiöst och partipolitiskt obunden förening som arbetar aktivt med att lyfta och föra fram Kägelbanans naturliga plats på Kyrkberget; verkar för att bilda opinion för Kägelbanans bevarande på Kyrkberget; vill att fler aktiviteter anordnas på Kyrkberget under året i vår anda genom samarbeten med andra föreningar.

Kägelbanan på Kyrkberget i Lindesberg uppfördes 1883 av Linde Kägelklubb. Föreningens syfte vara att förena sällskaplig samvaro med en för själen roande och för fysiken välbehövlig sysselsättning.

Kyrkbergets Vänner har fått byggnadsvårdsbidrag från Länsstyrelsen för renovering av Kägelbanan. Hittills har taket på oktogonen blivit lagad med hjälp av HP Kulturmiljövård AB. I höst (2020) siktar föreningen på att få golvet och väggarna i oktogonen iordning. I villkoren för bidraget från Länsstyrelsen ingår ideella insatser från Kyrkbergets Vänner med bland annat målningsarbete.

Kyrkbergets Vänner bjuder in till studiecirklar under hösten (som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer):
Studiecirkel i målning och snickarglädje: Deltagarna lär sig traditionella metoder i byggnadsvård utifrån Kägelbanans behov – initialt med fokus på underarbete och målning av Kägelbanan.

Studiecirkel om fåglar på Kyrkberget: Startade i våras då deltagarna satte upp fågelholkar som tillverkades förra hösten. Fler träffar kommer under hösten.

Kyrkbergets Vänner behöver fler medlemmar och frivilliga bidrag till stöd för Kägelbanans renovering och för Kyrkberget som mötesplats i naturens och kulturens tecken. Medlemsavgiften är 100 kronor för enskild eller 250 kronor för familj (boende på samma adress) – betala via bankgiro 309-3846 eller swish 123 681 17 15.

» Mer information här «

Kultur | Kulturarvshelg med natur- och kulturhistorisk vandring på Kyrkberget i Lindesberg
Örebroguiden

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login