Kultur | Tigern – humoristiskt rumänskt drama om rädslan för det okända

Av den 2 september, 2015

På fredag den 4 september är det Sverigepremiär för den rumänska dramatikern Gianina Cârbunarius Tigern på Dramaten. Pjäsen är ett humoristiskt och absurt drama om en stad som utsätts för en oväntad besökare.

Tigern är en samproduktion mellan Dramaten, Malmö Stadsteater, Folkteatern i Göteborg, Riksteatern och Örebro Länsteater. Den spelas på turné i Sverige och internationellt. Örebropremiär den 10 maj 2016.

En tiger rymmer från djurparken. Av denna verkliga händelse, då en sibirisk tiger skapade kaos i en europeisk stad, skapar den hyllade rumänska dramatikern Gianina Cârbunariu en rapp, lekfull och politisk berättelse om vår samtid. Humoristiskt, ömsint och skarpt berättar Tigern om hur osäkerheten inför framtiden förändrar våra attityder och förhållningssätt till människorna runt omkring oss.

– Jag fascinerades av händelsen med tigerhonan och vad den säger om oss och vår rädsla för det främmande. Jag märkte snart att den så kallade främlingen räknades som det största hotet, en påhittad fara som vi enats om att vara rädda för utan att egentligen ha belägg för det. Och hur vår rädsla används mot de mest utsatta: de fattiga, immigranter, romer, de hemlösa, de psykiskt sjuka… Jag valde mockumentären som konstform för att på mitt eget sätt visa att den verkliga världen är full av surrealistiska och absurda situationer, säger Gianina Cârbunariu.

Gianina Cârbunariu (f 1977) är regissör och dramatiker baserad i Bukarest. Efter sina studier på universitetet för teater och film i Bukarest, startade hon tillsammans med tre andra studenter en ny teatertävling som snabbt utvecklades till en mycket intressant plattform för nya dramatiker. Hennes verk har översatts och spelats på bl a The Royal Court Theatre i London,SchaubühneBerlin, Münchner Kammerspiele och Volkstheater i Wien.

Tigernär det nystartade scenkonstkompaniet Jupither Josephsson Theater Companys första produktion. För regin står kompaniets konstnärliga ledare Sofia Jupither, mångfaldigt prisbelönad för uppsättningar på bland annat Stockholms Stadsteater, Kungliga Operan och Nationaltheatret i Oslo.

Medverkande:
David Fukamachi Regnfors
Fredrik Gunnarson
Anders Hambraeus
Åsa Persson
Jonas Sjöqvist

Översättning:
Inger Johansson

Regi:
Sofia Jupither

Producent:
Ulrika Josephsson

Scenografi:
Erlend Birkeland

Kostym:
Maria Geber

Ljus:
Ellen Ruge

Produktion:
Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med Dramaten
Malmö Stadsteater
Folkteatern i Göteborg
Riksteatern
Örebro Länsteater.

Sverigepremiär 4 september på Dramaten, Lilla scenen
Örebropremiär 10 maj på Nya China.

Produktionen genomförs med stöd av Kulturbryggan, PostkodLotteriets Kulturstiftelse, Stockholms Stad, Kulturrådet, Pro Suecia Foundation och Rumänska Kulturinstitutet.

Kultur | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login