Kultur | Nino Ramsby får Taubstependiet 2015

Av den 24 juli, 2015

Sångaren, låtskrivaren och multiinstrumentalisten Nino Ramsby får 2015 års Taubestipendium, en utmärkelse som årligen delas ut av Tidningen Vi och Taubesällskapet.

Motiveringen lyder: ”för att han, ständigt nyfiken och med handfast noggrannhet, mejslat fram ett unikt konstnärskap med kliché- och genrebefriad klarhet i dikt, sång och tonsättning”.

Stipendiet är ett låtskrivarpris och ges för ”sångbar dikt eller tonsättning av dikter”, enligt en formulering från Evert Taube själv som, tillsammans med Tidningen Vi, instiftade stipendiet 1960.

⁃Att nämnas i samma andetag som Evert Taube, att anses vara en av dem som skriver visor på det sättet och bli utsedd till representant för det – det känns otroligt fint. Det är som att min poesi, min musik, blir sedd, hörd … nästan av Evert själv, säger Nino Ramsby.

Nino (före detta Nina) Ramsby slog igenom brett i början av 1990-talet med rocktrion Salt, som fick en hit i USA och skulle lanseras stort – innan Nino drog i handbromsen. Därefter följde andra framgångsrika pop/rock-projekt, som Baxter och Grand Tone Music. På senare år har Nino framförallt utforskat vis- och jazzidiomen.

Vid sidan av musiken är Nino verksam som fotograf, grafisk formgivare och konstnär. Just nu ställer han ut på Sven-Harrys Konsthall i Stockholm, tillsammans med Lars Lerin och Kakan Hermansson.

Fotnot:
Det finns flera priser i Taubes namn, men Taubestipendiet är det enda där skalden själv har varit med om instiftandet, och därtill formulerat statuterna.

Några andra som har fått Taubestipendiet under 2000-talet är Laleh Pourkarim, Håkan Hellström, Melissa Horn och Tomas Andersson Wij.

Kultur & Musik
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login