Kultur | Kartago Förlag ger ut Tintin-böckerna på nytt

Av den 20 november, 2015

Kartago Förlag ger ut böckerna om Tintin på nytt. Inledningsvis ges böckerna Den svarta ön, Faraos cigarrer, Blå lotus och Det sönderslagna örat ut. 

– Kartagos nya utgåva av Tintin skiljer sig från de tidigare i och med att albumen är tryckta med hårda pärmar. Som bonus till de svenska läsarna finns dessutom samtliga fyra gallerisidor med på försättssidorna. Jag har kalibrerat min översättning från 2004 och tagit bort förklarande fotnoter och kommentarer (översättningen av Hergés fantasispråk finns kvar) samt uppdaterat de inledande förorden, berättar Tintinexperten och böckernas översättare Björn Wahlberg.

Äventyren om Tintin skapades av den belgiske serietecknaren Hergé, en pseudonym för Georges Remi, som levde år 1907-1983. Totalt skrev han 23 äventyr som tog Tintin och hans vänner över hela jordklotet.

Serien började publiceras som en följetong i den belgiska tidningen Le XXème Siècles barnbilaga år 1929. Senare samma år kom den första historien ut i albumform. Under åren som gått har serien sammanlagt sålt i 5,3 miljoner exemplar i Sverige. I världen ligger den totala försäljningssiffran runt 200 miljoner exemplar i 70 olika länder och på 60 språk.

Kultur & Musik
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login