Kultur | Åke Mossberg berättar om bergsmän i Siggebohyttans festsal

Av den 12 juli, 2016

På torsdag (14 juli) kl 18.00 fortsätter Siggebohyttans programserie ”En julikväll i festsalen” med hembygdsforskare Åke Mossberg från Nora som berättar och visar bilder om Siggebohyttan i historien – ”Där bergsmän var kungar”. Platsen är stora salen i mangårdsbyggnaden på Siggebohyttans bergsmansgård (bilden). 

Hembygdsforskare Åke Mossberg från Nora berättar och visar bilder om Siggebohyttan i historien . Förra sommaren besökte Åke Siggebohyttan med ett liknande program. Då fick en del vända hem pga platsbrist. Därför är det viktigt att boka i förväg.

Vem är Åke Mossberg? Noras fotohandlare på dagtid, (ingen semester på 25 år), och hembygdsforskare och löpare på fritiden. Löpandet på landsvägar och efter klurigt gömda kontroller i skogen har gått i arv efter fader Max och har pågått sedan 1961 utan avbrott.

Åke Mossberg gillar lokalrevykungen Rune Johanssons humor som byfånen Nikodemus Pettersson, speciellt när en intervjuare frågar Nikodemus om hans löpartalanger i ungdomen: ”Ja Du sprang visst lite när Du var ung Nikodemus?” ”Nja, det vet jag inte var Du har fått dä ifrån – jo, lite grann….” Ja,se där! ”Ätter fruntimmer…!”

Åke Mossberg svarar för del två av fyra i Siggebohyttans programserie ”En julikväll i festsalen”, där vi lyssnar på berättelser kring något om gården, historien och bergslagen.

21 juli ”Jag målar en ros och lilja därhos…”, väggarnas målningar och musiken, Thomas Lundkvist musicerar och berättar.
28 juli ”Medan kaffet kokar” Sara Sporre berättar. Sara är en välkänd berättare och guide. Bl.a. har hon guidat på Siggebohyttan, i Stripa Gruvmiljö och på Göthlinska gården i Nora tidigare.

Samtliga kvällar startar kl. 18.00 Den historiska mangårdsbyggnaden öppen för besök från kl. 17.00 i samband med berättarkvällarna. Biljetter á 50: – måste förbokas då det endast finns 40 platser per föreställning. Telefon 072-147 72 21

Kultur & Musik | Länet
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login