Kryssningar – populär resa med många myter

Av den 4 mars, 2019
Det finns många myter om kryssningar - Royal Caribbean listar de vanligaste!

Varje år reser cirka 64 000 svenskar på kryssning. Och just nu är det högsäsong för bokningar – i snitt görs det 2 800 bokningar i timmen runt om i världen under perioden januari-mars! Men många har fortfarande en förlegad bild av hur livet ser ut ombord. Det visar en undersökning som kryssningsrederiet Royal Caribbean och resebyrån Ving, har låtit göra baserad på drygt 12 000 respondenter.

Se listan över de vanligaste myterna!

– Många har en bild av att kryssningar är dyrt och att det bara är äldre personer ombord på fartygen. Det är en utmaning för oss att ändra den bilden, säger Christian Træland, nordiska marknadschef på Royal Caribbean Cruises Ltd (RCCL).

Trots att 8 av 10 svenskar aldrig har varit på en kryssning, har många en bestämd bild av hur det faktiskt ser ut. I Royal Caribbean och Vings gemensamma undersökning, tror 22 procent att det skulle vara långtråkigt, 29 procent tror att det är dyrt och 9 procent är rädda för att bli sjösjuka. Men bland de som faktiskt varit på en kryssning, ser det helt annorlunda ut. Hela 91 procent av kryssningsresenärerna ger semestern allra högsta betyg. Hur kommer det sig att de här myterna finns.

– Kanske tänker man på hur det såg ut förr, lite som i filmen Titanic. Numera är en kryssning som ett flytande hotell, med erbjudanden och aktiviteter som tilltalar både unga och gamla. Dessutom gör vi mängder av strandhugg, vilket gör att gästerna får besöka många olika platser, säger Christian Træland.

6 vanliga myter om kryssningar!

1. En kryssning kostar skjortan
En kryssningssemester för en familj blir sällan dyrare än en vanlig solresa. På kryssningen ingår det mesta i priset, såväl mat som de flesta aktiviteterna, något som inte är självklart på en traditionell solsemester. Idag finns det kryssningsresor i olika prissegment, som tillgodoser de flestas behov.

2. Kryssningar är långtråkiga
Absolut inte! För den som vill, finns det massor av aktiviteter att ta del av: soldäck, pooler, vattenaktiviteter, bio, mängder av restauranger, gym, underhållning, butiker – ja, listan kan göras lång… Dessutom gör fartygen strandhugg på fantastiska platser under dagarna.

3. Kryssning är endast för äldre
Så var det kanske förr, men idag finns det kryssningar som passar för alla – barnfamiljer, singlar, par, äldre och yngre. Idag ser man nästan lika många barn som pensionärer på kryssningsfartygen. Ungefär var femte passagerare är under 15 år.

4. Smoking och galaklänning till middagen
Den som vill får förstås gärna klä upp sig, men idag finns det sällan klädkod på restaurangerna. Det enda som inte brukar vara tillåtet är badkläder, eftersom man kan halka om golven blir hala.

5. Man blir sjösjuk
Designen på dagens kryssningsfartyg är utformade för att göra resan stabil och trevlig. Därför märker du sällan av om det är lite guppigt på sjön.

6. Det går bara att kryssa i Karibien
Det går att kryssa på de flesta ställen i Europa och runt om i resten av världen. Du kan resa med kryssningar i Medelhavet, Karibien, Alaska, Nordeuropa, Asien, Australien/Nya Zeeland, Dubai, Nordamerika samt över Atlanten. 

Resa | Kryssningar – populär resa med många myter
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login