Kritikerrosad debutroman om en skolskjutnings följder

Av den 24 oktober, 2018

Nu finns Rhiannon Navins känslosamma debutroman Ensam kvar äntligen på svenska, det är en sorglig och vacker skildring – berättad ur ett barns perspektiv – av en tragedi och förlåtelsens kraft.

Sexårige Zach sitter intryckt i en garderob tillsammans med sina klasskompisar och sin lärare. En ung man går genom skolans korridorer och skjuter, men Zach anar inte att ett av skotten just har dödat hans storebror Andy.

Händelsen får familjen att falla isär. Zachs mamma tar ut sin förtvivlan på gärningsmannens föräldrar, som hon ställer till svars för dådet. Pappan distanserar sig alltmer, och Zach själv tar sin tillflykt till böckernas värld. Slutligen inser Zach, med ett barns osvikliga optimism och envishet, att det bara finns ett sätt att rädda sina föräldrar: att få dem att förlåta.

”Att skriva ur Zachs perspektiv var en otrolig utmaning, eftersom jag föreställde mig mina egna barn i hans situation”, säger författaren Rhiannon Navin.

”Det var länge sedan jag blev så berörd av en bok”, säger Bookmarks förlagschef Claes Ericson. ”Man känner verkligen med huvudpersonen Zach.”

Ensam kvar är en stark skildring av de omedelbara och bestående effekter som en skolskjutning har på en familj och ett samhälle. Det är en gripande roman om kärlek, sorg och hur man efter en stor tragedi ändå kan få sitt lyckliga slut. 

Boken har fått mycket fina kritikeromdömen.

”En av årets stora debuter”
– skriver Library Journal, och New York Times

”en djärv debutroman”
– New York Times

”Hisnande om sorg och återhämtning”
– menar Washington Post.

Även läsarna älskar boken – Ensam kvar har mycket höga snittbetyg på online-bokforum. 

Kultur & Musik | Läsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login