Kraftigt bokningstryck på sommarens tågresor till Örebro

Av den 6 juni, 2019

Bokningarna av SJ-biljetter inför sommarens semesterresor ökar kraftigt. För perioden juni-augusti har biljettbokningen ökat med 32 procent, jämfört med förra året.

– Det blir allt viktigare för svenskarna att resa klimatsmart. Fler väljer tåget och sommarens bokningstryck är högre än normalt. Totalt ser resandet mellan juni och augusti ut att öka med hela 32 procent, jämfört med fjolåret, säger Tobbe Lundell, presschef vid SJ.

Sommaren står för dörren och med den passar många på att planera semesterresan, sex av tio svenskar har planer på att semestra på hemmaplan. Bland de som planerar att resa kollektivt under Sverigesemestern väljer mer än hälften (65 procent) tåget, detta enligt en Sifo-undersökning från SJ.

Ombord på tåget planerar sex av tio (58 procent) svenskar att ägna tiden åt att läsa tidningar och böcker. Nästan lika många (50 procent) föredrar att umgås med sitt resesällskap. Andra tar tillfället i akt att vila upp sig (37 procent), eller till att lyssna på musik (35 procent).

– Svenska folket ser tiden ombord på tåget som viktig kvalitetstid, och något man planerar att utnyttja fullt ut. Oavsett om det handlar om att spendera tiden med en god bok, eller genom att umgås med sina nära och kära, säger Tobbe Lundell.

Storstäderna är populärast men Örebro ökar mest
Sommarens populäraste resmål är de svenska storstäderna. Stockholm tar hem förstaplatsen på SJs lista över sommarens mest populära resmål, följt av Göteborg och Uppsala. Bland bubblarna återfinns Malmö, Köpenhamn och Lund.

Samtidigt får både Stockholm och Göteborg se sig besegrade när det kommer till de resmål som ökat mest i popularitet. Här är det istället Örebro som kammar hem förstaplatsen med en resandeökning på hela 55 procent, jämfört med fjolåret.

Det råder inga tvivel om att Örebro är ett av sommarens hetaste resmål bland våra resenärer. Utöver stadens berömda slott finns ett brett utbud av både nöjen, shopping och härliga restauranger. Ett skäl är också att vi har gjort det ännu enklare att ta tåget till Örebro, det bidrar också till ett ökat resande, säger Tobbe Lundell.

Bland nattågsresenärerna är det övre Norrland och Nordnorge som lockar till tågresande. Sträckorna mellan Stockholm och Kiruna, Abisko och Narvik tillhör några av sommarens mest populära hos SJ.

 Resa | Kraftigt bokningstryck på sommarens tågresor till Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login