Kosmos på Örebro Konserthus

Av den 9 oktober, 2018
Dalia Stasevska dirigerar Kosmos

Andrea Tarrodi har låtit sig inspireras av rymden. Titeln på hennes pianokonsert hänvisar till interstellära moln, men när vi lyssnar på musiken kan vi associera till vad vi vill. Schubert och Mendelssohn var blott tonåringar när de skrev sina mästerverk, som svävar högt över det jordbundna.

Dagens dirigent är ursprungligen utbildad som violinist och kompositör vid Tammerfors konservatorium och Sibelius akademin, Dalia Stasevska´s karismatiska och dynamiska sätt att dirigera i kombination med hennes musikalitet etablerar henne som en dirigent med exceptionell mångsidighet.

Dagens solist Peter Friis Johansson är annorlunda. Hans glödande spel och känsla för subtil klanglig variation, förenat med förmågan att se oväntade konstnärliga samband och utifrån dem skapa raffinerade musikaliska idéer har gett honom epitet som ”nyansernas konung”, ”ljudmagiker” och ”fullblodsgeni”. Han har gjort bejublade framträdanden på flera av världens mest prestigefyllda scener, vunnit tävlingar i högsta internationella konkurrens och samarbetat med flera av vår tids största tonsättare.

Kosmos framförs på Örebro konserthus lördag 13 oktober.

» Mer info här «

Kultur & Musik | Örebro Konserthus
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login