Konsertserien Bach to Örebro fortsätter i höst

Av den 20 september, 2018

På Alla helgons dag, lördagen den 3 november, är det dags för del 2 i den storsatsande konsertserien Bach to Örebro. Örebro kammarkör och Örebro barock framför då tre av J.S. Bachs motetter i S:t Nicolai kyrka.

– Det blir en konsert som passar perfekt in i den finstämda allhelgonahelgen, säger Karl Magnus Jansson, organist i S:t Nicolai kyrka och en av grundarna till Örebro barock.

Först ut i serien var Johannespassionen i mars i år. Nu är det dags för nästa del i den unika konsertserien Bach to Örebro, där J.S. Bachs samtliga stora sakrala verk för kör och orkester framförs i en samlad serie i Örebro 2018–2020. Inom ramen för Bach to Örebro kommer Örebro kammarkör och Örebro barock, där alla musiker spelar på tidstrogna instrument, att genomföra totalt nio Bachkonserter i S:t Nicolai kyrka med Fred Sjöberg som dirigent. 

Del två i serien heter Tre motetter. Under konserten den 3 november framför Örebro kammarkör och Örebro barock motetterna Singet dem Herrn BWV 225, Der Geist hilft unser Schwachheit auf BWV 226 och Komm, Jesu komm BWV 229. Alla motetterna bygger på dubbelkör och är åttastämmiga, varför Örebro kammarkör delas in i två körer delade på fyra stämmor.

– Därför kräver motetterna verkligen sina sångare, säger dirigent Fred Sjöberg. Detta gäller kanske framför allt Singet dem Herrn där båda körerna används på ett exceptionellt innovativt sätt. Starten är rena ping-pong-matchen mellan körerna och följs av en mycket komplicerad fuga. Det finns forskning som tyder på att Bach skrev den här motetten som ”övningskör” för sina studenter i Thomasskolan.

Der Geist hilft unser Schwachheit auf skrev Bach till begravningen för Johan Heinrich Ernesti, rektor för Thomasskolan och Bachs chef. Det vackra stycket Komm, Jesu, komm passar fint ihop med sorgehögtider och man tror att den skrevs för en begravning, men vet inte vems eller när. Vid sidan av de tre motetterna, framförs även violinkonsert a-moll BWV 1041 under konserten, med Olof Ericsson som solist på barockviolin.

– Bach var ju inte bara en av tidernas störste organist utan även en lysande violinist och skrev sina, ofta svåra, violinstycken inte bara åt andra utan också åt sig själv, säger Olof  Ericsson. Tyvärr har enbart tre av hans violinkonserter överlevt till våra dagar och under den här konserten framför Örebro barock den i a-moll, på tidstrogna instrument.

Kultur & Musik | Bach to Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login