Kommunistiska partajet hemma hos diktatorn Ceausescu

Av den 27 juni, 2018
Det berömda "guldkranarna" i Ceausescuparets badrum är egentligen inte tillverkade av massiv guld som rykten gick. Men visst är det ett storslaget och dyrbart badrum.

Draculas Slott är fortfarande årets mest populära konferenslokal i det mindre utforskade, positivt överraskande Rumänien. Men en ny ikonisk anläggning i Rumänien börjar bli mer och mer eftertraktad: förre detta kommunistiska diktatorn Ceausescus residens i Bukarest, kallad Vårpalatset. Ett besök på det berömda guldbadrummet, en tjuvkik i diktatorns frus klädkammare och ett glas mousserande på verandan öppnar upp aptiten för partaj i färgglada Bukarest. 

Förutom att vara ett museum, Ceausescus privatresidens kan ibland bli festlokal för exklusiva middagsfester, konferenser och andra event. Palatset öppnades för publiken och det kan besökas mellan offentliga öppettider eller så kan det hyras ut till olika typer av arrangemang, allt från välkomstcocktail till privatfester med DJ eller livemusik. Inte direkt det Ceausescuparet hade önskat sig om de hade bott där, då de inte var några partymänniskor. Men vem var de egentligen? Det är det man bit för bit upptäcker under en guidad rundtur genom palatset.

Diktatorparet Nicolae och Elena Ceausescu regerade över Rumänien i 25 år. Nicolae är känd som den enda kommunistiska diktatorn som krönte sig själv till ”högste ledaren” och bar en spira – en kunglig symbol som annars avskyddes av kommunistiska ideologer. Elena, hans hustru, är internationellt känd för sin enorma samling av skor och för sina plagiat inom kemiforskning. Paret hade historiska träffar genom åren, både med kommunistiska förebilder som Mao Zedong och Kim Ir Sun, och med statsledare från demokratiska länder som Richard Nixon, Georges Pompidou, Påven Paulus VI, Drottning Elisabet av Storbritannien och ja, även Sveriges Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia. Presenter från Mao Zedong, Georges Pompidou och andra statschefer finns överallt i huset.

Ceausescuparet avrättades i samband med den rumänska revolutionen 1989.

Det är en väldigt speciell känsla att få besöka diktatorparets hem, som har bevarats stort sett i samma form som Nicolae och Elena lämnade det 1989. Till och med deras pyjamas ligger fint vikta på deras säng, som om personalen hade väntat hem dem vilket ögonblick som helst.

Nicolaes favorithusdjur var påfågeln, och detta kan man se i trädgården, där ett par påfåglar, sjätte generations ättlingar till diktatorns egna exemplar, promenerar stolta och revirmedvetna. Även på palatsets väggar finns det avbildningar av påfåglar i mosaik, främst vid den praktfulla inomhuspoolen men även i det tropiska växthuset där Ceausescuparet gillade att dricka sitt té.

Nicolae och Elena hade självklart utvecklat en smak för lyx och fin inredning, dyra detaljer och rika dekorationer, som de flesta despotledarna. Dock var de två inte på något sett dekadenta, utan hellre ett ganska tillbakadraget par, som föredrog att spendera tid främst med familjen och inte så mycket bland partysugna vänner, berättar våra guider på residenset som idag är öppet för besök och event.

Under en kort men väldigt berikande rundtur genom palatset upplever man en diktators familjevardag. Konferensgrupper väljer att organisera en välkomstcocktail på den mysiga verandan mot trädgården, med påfåglarna som bjuder på levande show när känner för det, genom att visa sina imponerande solfjäderformade svansar. Bortom politik och all orättvisa en totalitär regim skapar, är det spännande att nu efter 30 år få uppleva en diktators vardag.

Experience Transylvania är den personliga researrangören som skapar genuina upplevelser i Transsylvanien. Våra resor präglas av mötet med den verkliga lokala kulturen och våra gäster tar alltid med sig hem ett minne för livet.

Resa | Transylvania
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login