Kom iväg på julsemestern i år – 6 tips för flygrädda

Av den 8 november, 2016

Många av oss är lider av flygrädsla och måste hitta sätt att kunna hantera den inför resan i jul.

Det verkar inte spela någon roll att vi vet om att flyga är det säkraste sättet att färdas på.

Vi påverkas inte heller av det faktum att det extremt sällan händer en olycka i luften.

Oavsett så ska du inte låta flygrädslan stoppa dig från att komma iväg på julsemester, få hjälp att hantera din flygrädsla.

.

.

.

Nedan följer 6 tips för den flygrädda:

 • 1. Sök professionell hjälp
  Om du lider av en icke hanterbar flygrädsla så finns det hjälp att få. Olika terapiformer har visat sig hjälpa. Där får du redskap för att enklare förstå bakomliggande faktorer som kan göra det enklare att bearbeta rädslan. Som en sista utväg så finns det receptbelagda läkemedel som dämpar stressymptomen – dock ingen långvarig lösning!
 • 2. Förstå dig på flygplanet
  En viktig sak som kan hjälpa dig att finna lugn inför flygresan är att bekanta dig med flygplanet. Du kan få reda på allt möjligt som tekniska detaljer, landningsställen, om olika ljud och dess betydelse. Ta också reda på mer om turbulens och vad som är vanligt för att inte bli rädd när det alternativt händer under din flygning.
 • 3. Visualisera resmålet
  För att bemästra dina rädslor och stressen vid flygning kan det hjälpa att tänka positiva tankar om ditt resmål. Försök att se platsen framför dig och lägg fokus på varför du bokat en resa just dit. Det kan också hjälpa att ha med något fysiskt kopplat till platsen att titta på när dina tankar dras till de negativa kring att flyga.
 • 4. Ta reda på väderprognosen
  Om du är medveten om vilket väder det kommer att vara när du flyger kan du lättare förbereda dig och förstå varför det blir turbulent under resan. Små skakningar i luften som uppkommer när man till exempel flyger genom moln är lika normalt som att köra över grus med en bil.
 • 5. Vila och ät bra kost inför resan
  Något som är jätteviktigt inför din resa är att du är utvilad. Försök att få en normal sömn dagarna innan och ta hand om din kropp. Bra att undvika innan och under flygning är alkohol och kaffe. Dessa drycker torkar ur kroppen och försvårar för din kropp att anpassa sig efter att vara i luften.
 • 6. Distrahera & håll dig aktiv under flygningen
  Ett sätt att behålla lugnet under din resa är att distrahera hjärnan från ångest och stress. Detta kan du till exempel göra genom att titta på en film som du gillar eller lyssna på låtar som ger dit positiva känslor. Förutom att hålla hjärnan aktiv behöver du också röra dig för att hålla blodcirkulationen igång.

Resa
Örebroguiden

Källa: kurser.se

You must be logged in to post a comment Login