Kokbok | Mormors mat av Maria Holm vann bronsmedalj

Av den 3 juni, 2016

Mormors mat av Maria Holm vann bronsmedaljen i världens största kokbokstävling Gourmand World Cookbook Awards!

Maria Holms Mormors mat – hundra år av husmanskost, vann brons i kategorin bästa mat- och familjekokbok, i Gourmand World Cookbook Awards. Mormors mat var det svenska bidraget i den internationella finalen som avgjordes 29 maj. Över 209 länder tävlade om det prestigefyllda priset.

Mormors mat har tidigare vunnit årets svenska måltidslitteratur.

”Jag var redan en vinnare när Mormors mat utsågs till Sveriges bidrag. Att sedan få resa till Kina och stå på prispallen i kokböckernas ”olympiad” är helt fantastiskt! Jag är så stolt och glad och tacksam”, säger Maria Holm. 

”Mormors Mat – Hundra år av husmanskost” bjuder på våra mest omtyckta husmansklassiker. Traditionell husmanskost baseras på varor som är vänliga mot både miljö och plånbok. Att laga mat efter säsong och följa årstidernas växlingar är ekologiskt och ekonomiskt – och roligt!

Författaren Maria Holm har samlat recept från tre generationer mormödrar – mamma Kerstin, mormor Sonja och gammelmormor Cecilia. Här finns dillkött och sjömansbiff, raggmunk med fläsk, inkokt lax, stekt strömming, kalops, ärtsoppa och pannkakor, köttbullar med lingon och mycket mera. Dessutom hembakat och efterrätter, saft och sylt, och tips och råd om förvaring, dukning och servettbrytningar.

”Gourmand World Cookbook Awards” grundades 1995 av Edouard Cointreau. Priserna delas ut för att hylla de bästa kokböckerna inom mat och dryck. Priset syftar till att uppmärksamma och hylla författare som ”lagar mat med ord” samt öka kunskap och respekt för olika matkulturer. 

Sagt om boken:
”Mormors Mat är något att hålla i handen när man letar efter klassiska recept. /../ Ett måste för varje kök. Extra plus för snyggt omslag”.
– Expressen, Söndag, nr 10/2016

”En riktigt fin presentbok med över 100 recept på klassisk husmanskost. Och tro det eller ej, en kokbok utan en enda receptbild, men med fantastiska illustrationer av Bo Lundberg.”
– Hemmets Journal, nr 49/2015 Matredaktörens tips.

”150 häftiga, fina, goda recept från tre generationer kvinnor. Maria Holms mamma, mormor och gammelmormor – det är väldigt vackert. Perfekt för den unga generationen. Man får lära sig hur man lagar kåldolmar, kalvsylta och bakar drömmar…”
– Magnus Utvik, Gomorron Sverige, SVT 24/11 2015

Veckans bok!
Dillkött, raggmunk och söndagsstek. Husmanskost är klassikerna vi aldrig tröttnar på. Mormors mat är en kokbok för unga som vill lära sig laga svensk husmanskost och äldre som vill återuppleva barndomens favoriter. I boken finns också tips och råd från köket, servettbrytningar, fakta och anekdoter om vår mat.”
– Aftonbladet, Söndag, 30/11 2015

Glädjespridare i november:
”HUSMAN. Kåldolmar, dillkött, söndagsstek, och klassiska syltkakor. I MORMORS MAT, Lava Förlag, har författaren Maria Holm samlat recept från tre generationer mormödrar. En självklar bok i köket för alla som uppskattar klassisk husmanskost.”
– Svenska Dagbladet, Spaning, 30/10 2015.

Mat & Dryck | Kokbok
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login