KISS kan än

Av den 7 maj, 2017
Läsarbild

KISS 2017 är kanske inte den bästa årgången, Gene Simmons har blivit 67 år, Paul Stanley 65. Men med det i beräkningen så levererar KISS 2017 en show som rent ut sagt utklassar många andra band.

Signifikativt för spelningen var att Paul Stanley, tyvärr, har tappat rösten. Något man kan ha överseende med då showen är något av det bästa som bandet visar upp på länge, nostalgihyllning på riktigt hög nivå.

Publiken, som jag trodde skulle innebära hög medelålder, var så maxat mixad och det var gammal som ung i Tele 2 arena som var för att hylla KISS.

Trots att Pauls röst inte håller hela vägen förstör det inte upplevelsen, han anpassar den efter låtarna. Vilket tyvärr gör att effekten försvinner, men som sagt var så drar det inte ner helheten. KISS brakar på i vanlig ordning med effekter, det är eld och bomber. Men vem kan undgå att fascineras av spottande blod, flygande artister, sönderslagna gitarrer, eld, bomber och konfetti som täcker det mesta nere på golvet.

Gene Simmons spänner blicken i publiken och sprutar blod!
Läsarbild

Gene bjuder på ett bas-solo samtidigt som kameran zoomar in på hans ansikte och vi får ner det rinner ”blod” ur munnen, när det är klart lyfts han helt plötsligt upp till en avsats hög ovanför honom.

Paul Stanley på den roterande scenen, riktig nära publiken!
Läsarbild

Paul Stanley tar sig in i en sele för att flyga ut över publiken och landa på en rund scen placerad mitt i arenan, som när han sjunger cirkulerar runt.

Eller som när både Gene och Paul kliver in på varsin plattform i varsin ände på scenen för att svängas ut över publiken, stanna till och komma riktigt, riktigt nära.

KISS har en grymt stor låtskatt att hämta från, en skatt som har överlevt 40 år och vi bjöds på låtar som ”War Machine”, ”Lick It Up” o.s.v. De bjöd på ytterligare två låtar i extranumret, ”I Was Made For Loving You” samt ”Detroit Rock City”.

Den här showen var en av de bättre som bandet har gjort de sista åren och trots Genes och Pauls ålder så bjuder på ett förbluffande framträdande där man inte riktigt kan förstå hur de kan röra på det sättet. Att de har varit med i branschen i 40 års tid märks tydligast genom Pauls sätt att ha publiken i sin hand, när han står på den roterande scenen spänner han ögonen i delar av publiken och de får en känsla av ögonkontakt, bara en sån sak.

Jag ska erkänna att när det begav sig var jag inte ett KISS-fan, men nu 2017 kan jag inget annat än att tycka att det här kan man inget annat än att älska.

KISS – Tele2 Arena, Stockholm

Anders Olofsson, Kultur & Musik
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login