Kärlek och kändisskap i topp när svenska ungdomar får drömma

Av den 3 juli, 2018

Unga vuxna i Sverige drömmer om att träffa en partner, få en fast anställning – och att bli influencers. Det visar resultatet från en nordisk undersökning som kartlagt vilka ”firsts” som nordiska ungdomar har upplevt och hoppas få uppleva. Undersökningen är genomförd av Yougov på uppdrag av Canon.

Det finns en första gång för allting. Första gången du flyttade hemifrån, första gången du backpackade eller första gången du surfade. Men när unga vuxna i Sverige får chansen att drömma om framtiden handlar det mer om vardagliga saker. Den största andelen ungdomar har förhoppningar om att träffa en partner (25 procent) tätt följt av att få en fast anställning (22 procent) och att ta körkort (21 procent). På fjärde plats bland svenska ungdomars drömmar kommer, kanske något överraskande, att börja tjäna pengar på sina sociala medier (20 procent). Förhoppningarna om att bli influencer är något som särskiljer unga vuxna i Sverige från våra nordiska grannar. Genomsnittet för övriga länder i undersökningen är 11 procent.

– Det överraskar oss inte att unga drömmer om en karriär på sociala medier. Fotointresset är större än någonsin och vi har själva sett bevis på ungas kreativitet då hundratals ungdomar just nu delar sina första upplevelser på Instagram under #rentacanon och det är fantastiska bilder. Vi har också gott om duktiga influencers i Sverige som inspirerar många unga, säger Helen Iwefors Häggblom kommunikationschef på Canon Svenska.

Resultatet i undersökningen sätter också ord på de bilder som delas under #rentacanon – en del i Canons nordiska sommarkampanj ”Bring your firsts to life”, som vill inspirera unga att uppleva nya saker för första gången. För att fånga upplevelserna lånar Canon under sommaren också ut sin senaste kompakta systemkamera EOS M50.

Pessimism och skilda förväntningar bland män och kvinnor
Nära hälften (47 procent) av de tillfrågade i Sverige tror dock inte att de kommer uppleva någon av de saker de drömmer om under det kommande året. Istället är det mer vardagliga saker som toppar listan över vad man tror sig få uppleva. Exempelvis tror 14 procent att de kommer att ta körkort under det kommande året.

Kvinnor har generellt en ljusare syn på framtiden än männen i undersökningen. De tillfrågade kvinnorna tror bland annat i högre utsträckning att de kommer komma in på sin drömutbildning, 7 procent jämfört med 1 procent bland männen. 13 procent av kvinnorna tror också att de kommer få en fast anställning, vilket enbart 7 procent av männen tror att de kommer få uppleva under det kommande året.

Ungdomsexperten Sofia Rasmussen, bland annat aktuell med rapporten Ungdomsfokus 2018, känner igen resultatet från tidigare studier.

Att unga i alla fyra länder först och främst drömmer om en partner och ett fast jobb under det kommande året, förstärker bilden av en trygghets- och familjeorienterad ungdomsgeneration, en bild som även framkommer av andra studier. Samtidigt som unga vill ha stabilitet på hemmaplan vill de dock också upptäcka världen, t.ex. vill var femte ung norrman bo utomlands för första gången under det kommande året och många unga finnar vill backpacka, säger Sofia Rasmussen analytiker och ungdomsexpert på Rasmussen Analys.


Det här drömmer unga vuxna i Sverige om:

Kvinnor….
1. Få en fast anställning – 24%
2. Tjäna pengar på min blogg/vlogg/instagram – 22%
3. Bli gravid/skaffa barn – 21%
4. Träffa en partner – 20%
5. Ta körkort – 20%

Män…
1. Träffa en partner – 30%
2. Ta körkort – 22%
3. Få en fast anställning – 21%
4. Tjäna pengar på min blogg/vlogg/instagram – 18%
5. Backpacka – 14%

Och det här tror unga vuxna i Sverige att de kommer uppleva det närmaste året:

Kvinnor….
1. Få en fast anställning – 13%
2. Ta körkort – 12%
3. Träffa en partner – 9%
4. Bli gravid/skaffa barn – 7%
5. Komma in på min drömutbildning – 7%

Män….
1. Ta körkort – 16%
2. Träffa en partner – 13%
3. Få en fast anställning – 7%
4. Skaffa en första egen bostad – 7%
5. Backpacka – 6%


Det här drömmer unga vuxna i Norge om:

Kvinnor….
1. Träffa en partner – 34%
2. Få en fast anställning – 24%
3. Ta körkort – 26%
4. Bo utomlands en längre period – 25%
5. Backpacka – 20%

Män….
1. Få en fast anställning – 25%
2. Träffa en partner – 24%
3. Ta körkort – 22%
4. Bo utomlands en längre period – 17%
5. Backpacka – 17%


Det här drömmer unga vuxna i Danmark om:

Kvinnor….
1. Träffa en partner – 18%
2. Backpacka – 13%
3. Gifta mig – 13%
4. Få en fast anställning – 13%
5. Bo utomlands en längre period – 12%

Män….
1. Bo utomlands en längre period – 13%
2. Få en fast anställning – 10%
3. Träffa en partner – 10%
4. Gifta mig – 9%
5. Backpacka – 7%


Det här drömmer unga vuxna i Finland om:

Kvinnor….
1. Få en fast anställning – 27%
2. Träffa en partner – 23%
3. Backpacka – 21%
4. Skaffa en första egen bostad – 20%
5. Komma in på min drömutbildning – 16%

Män….
1. Träffa en partner – 22%
2. Skaffa en första egen bostad – 19%
3. Få en fast anställning – 16%
4. Backpacka – 13%
5. Komma in på min drömutbildning – 13%


Nöje
Örebroguiden

Om studien:
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 1-10 juni 2018 har sammanlagt 868 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor i åldrarna 18-29 år i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Urvalet är representativt för befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

 

You must be logged in to post a comment Login