Karl-Johan testar Yerevan Mangal fantastiskt kolgrillat

Av den 25 juni, 2017

I Grillcorners gamla lokaler vid Järntorget har den Armeniska kolgrillen Yerevan Mangal öppnat och den blev vi på Örebroguiden nyfikna på.

På Yerevan Mangal Kolgrill & Bar så lagas allt från grunden, de styckar sitt eget kött vilket de anser är enda sättet att få köttet så mört som de vill.

Jag prövar grillspetten som är deras specialitet, det blir kyckling, lamm och shish kebab med hemmagjorda pommes till.

När maten kommer in är det första som slår mig är den fantastiska doften, samt den snygga och som jag uppfattar det traditionella uppläggningen.

Spetten serveras med inlagda grönsaker, kålsallad, syrad lök, grillad tomat och de hemmagjorda pommes frites jag valt.

Smaken är balanserad och bra med en smakrik kryddning som ändå ger plats för råvarorna att komma igenom, tillbehören passar ypperligt. Köttet är fantastiskt mört och saftigt, så där som man vill få det när man grillar själv men bara kan drömma om.

Även grillsmaken är lagom så att man känner att det är kolgrillat utan att kolsmaken tar över, detta är de bästa kolgrillade spett jag ätit. Man använder sig av en speciell Armenisk grill tillverkad i koppar, där man kan se hur de grillar köttet och grönsakerna

.

Till spetten får man välja två såser, jag väljer aubergine röra och tzatziki. Även såserna är mycket goda och passar fint till spetten och de hemmagjorda pommes frites, vilka inte är skurna i stavar utan skurna som lite tjockare chips som är riktigt bra.

Jag tänker gå igenom de olika spetten lite kort.
• Kycklingen har en mild och fin kryddning, är supermör och mycket saftig.
• Lammet har en något kraftigare kryddning men som fortfarande låter dig känna lammsmaken även, lammet är mycket mört.
• Shish kebaben är gjord av lagom grovt malen färs och en fantastisk kryddning som jag har svårt att härleda, grillningen är perfekt.

Texturen på samtliga komponenter är fantastisk och man kan kombinera sin egen favorit med mört kött, krispig kålsallad och len tzatziki som ett exempel.

Priset ligger på 93 kronor för 1 spett, 129 kronor för 2 spett och 159 kronor för 3 spett.

Jag tar inte lätt på att dela ut femmor men denna gång har jag inget val för dessa spett är de bästa jag ätit.

Karl-Johan Sandberg, Mat & Dryck | Örebro
Örebroguiden

  • Utesnde
  • Doft
  • Smak
  • Textur
  • Pris

Sammanfattning

Jag tar inte lätt på att dela ut femmor och detta är första gången jag delar ut en, men denna gång har jag inget val för dessa spett är de bästa jag ätit.

5.0

You must be logged in to post a comment Login