Karl-Johan testar viner inför nyårsfesten – Del I

Av den 24 december, 2018

Denna gång är det dags att testa drycker för nyårsfesten, en fest där man kan blanda och ge efter tycke och smak. Jag tänker presentera tre drycker i taget här framöver, där jag kommer att ge mitt utlåtande om och vad dryckerna skulle kunna passa till.


Vi börjar med ett tyskt vitt vin från Rheinhessen tillverkat av druvan Grauburgunder eller pinot gris som den också är känd som.

Vinet är ett ganska typiskt tyskt vitt vin med mycket fruktiga toner men samtidigt en ganska stram syra som gör det krispigt. Doften är druvig med toner av gula päron, mango, honung, citrus och vanilj. Smaken är blommigt fruktig med toner av gula päron, persika, mango och citrus, det hela avslutas med en ganska stram fruktsyra som håller i hopp vinet och skapar en fin krispighet.

Detta vin är ett typiskt vin till skaldjur vilket kan passa bra nu när nyårsafton börjar närma sig, så varför inte servera det till en gratinerad hummer och kanske några ostron som förrätt. Det är helt enkelt ett mycket bra vin som väl är värt sitt pris.

Groh Organic Grauburgunder Trocken
Pris: 119 kronor
Nummer: 5551

Groh Organic Grauburgunder Trocken får hela…


Ett annat tyskt vitt vin är Von Flesenheim Riesling en ganska typisk riesling från området Pfalz.

Det är den unika jorden i Pfalz som ger vinet sin unika karaktär, här växer vinrankorna djupt rotade i stenig sandjord vilket ger vinet en fin fruktighet och vissa mineraltoner.

Doften är fruktig med toner av gröna päron, röda äpplen, honung och ananas. Smaken är frisk med toner av päron, äpplen och tropiska frukter.

Detta är ett vin som jag skulle vilja servera till en god fiskrätt av hälleflundra med pressad potatis. En mycket god riesling med sin fruktiga men ändå strama karaktär.

Von Flesenheim Riesling
Pris: 119 kronor
Artikel-nr: 992737
Vinet går att köpa genom The Wine Company

Von Flesenheim Riesling får hela…


Som avslutning ett rött italienskt vin från södra Toscana nämligen Villa Remo Brunello 2013.

Vinet som är gjort på sangiovesedruvan kräver en längre lagring innan det kan komma ut till försäljning, Villa Remo Brunello är ett smakrikt men samtidigt mjukt vin som inte är för kraftfullt.

Doften är fruktig med fatkaraktär och toner av körsbär och hallon. Smaken har fatkaraktär med toner av körsbär, jordgubbar och bittermandel, tanninerna är snälla men helt klart närvarande.

Ett mycket gott vin som fungerar fint att sitta och dricka för sig själv framför brasan, men annars skulle jag vilja servera det till en plocktallrik med rökta korvar, fårfiol och några smakrika ostar.

Villa Remo Brunello 2013
Pris: 259 kronor
Artikel-nr.: 416181
Vinet går att köpa genom The Wine Company.

Villa Remo Brunello 2013 får hela…

 

Karl-Johan Sandberg, Mat & Dryck | Groh Organic Grauburgunder Trocken
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login