Karl-Johan testar viner inför nyårsfesten del 3

Av den 26 december, 2018

Det är dags för tredje delen av testet med drycker för nyårsfesten, en fest där man kan blanda och ge efter tycke och smak. Jag tänker presentera tre drycker i taget här framöver, där jag kommer att ge mitt utlåtande om och vad dryckerna skulle kunna passa till.


Först ut denna gång är Vouvray Domaine Des Lauriers, ett franskt vitt vin från Loiredalen och som tillverkas på Chenin blanc druvan.

Doften är nyanserat fruktig med toner av gula plommon, bivax, persika och citrus. Smaken är frisk med toner av gula plommon, bivax, grapefrukt och mineral, syran är trevlig och inte särskilt stram.

Detta vin skulle jag vilja servera till en fiskrätt eller kanske grillad kycklingfilé med en örtsås och hasselbackspotatis. Jag tycker detta är ett trevligt vin som även går att dricka utan mat.

Vouvray Domaine Des Lauriers
Pris: 129 kronor
Nummer: 6288

Vouvray Domaine Des Lauriers får hela…


Nästa vin är ett italienskt vitt vin från Toscana Vernaccia di San Gimignano, Vernaccia di San Gimignano ligger väster om Chianti Classico i mellersta Italien.

Doften är fruktig med toner av honungsmelon, krusbär, päron och citrus. Smaken är ungdomligt fruktig och frisk med toner av krusbär, päron, honungsmelon, persika och lime samt en fin syra som kommer och stramar upp vinet på slutet.

Jag skulle vilja servera detta vin till räkor med en baguett till, det skulle även kunna fungera som aperitif.

Vernaccia di San Gimignano
Pris: 99 Kronor
Nummer: 6047

Vernaccia di San Gimignano ligger får hela…


Vi avslutar med ytterligare ett italienskt vin men denna gång rött, Cecchi Chianti Riserva Organic 2015 från Toscana.

Doften har fatkaraktär med toner av körsbär, kryddor och cederträ. Smaken är fylligt kryddig och balanserad med toner av körsbär, vitpeppar och svarta vinbär.

Det här vinet skulle passa till en krämig oxfilépasta med champinjoner och parmesan.

Cecchi Chianti Riserva Organic 2015
Pris: 115 kronor
Nummer: 72358

Cecchi Chianti Riserva Organic 2015 får hela…

Karl-Johan Sandberg, Mat & Dryck | Nyårsfesten
Örebroguiden

 

 

You must be logged in to post a comment Login