Karl-Johan testar viner inför nyårsfesten del 2

Av den 25 december, 2018

Det är dags för andra delen av testet med drycker för nyårsfesten, en fest där man kan blanda och ge efter tycke och smak. Jag tänker presentera tre drycker i taget här framöver, där jag kommer att ge mitt utlåtande om och vad dryckerna skulle kunna passa till.


Vi börjar med ett franskt rött vin nämligen Premium Rotspon Réserve Spéciale 2016. Vinet kommer från området Languedoc-Roussillon i södra Frankrike och är tillverkat av Carignan 20%, Cabernet Sauvignon 20%, Syrah 20%, Grenache 30% och Merlot 10% druvor.

Doften är fruktig med toner av körsbär, svarta vinbär, karamell och vanilj. Smaken är fruktig med toner av körsbär, hallon, kryddor och vanilj.

Detta vin skulle jag vilja servera till en kalvfilé med örtsås och potatisgratäng.

Premium Rotspon Réserve Spéciale 2016
Pris: 99 kronor
Artikel-nr: 904377
Vinet går att köpa genom The Wine Company

Premium Rotspon Réserve Spéciale 2016 får hela…


Det andra vinet i denna test är Deep Roots Riesling Trocken från Tyskland och Pfalz området som ligger i de södra delarna av Rheinhessen nära Worms vid den franska gränsen.

Doften är fruktig och fräsch med toner av päron, mineral, örter och lime. Smaken är frisk med toner av päron, mineral, honung och lime, vinet har också en ganska stram syra vilken bidrar till fräschören.

Detta är ett vin till skaldjur och jag skulle gärna servera det till några riktigt fina ostron.

Deep Roots Riesling Trocken
Pris: 89 kronor
Nummer: 5802
Vinet finns på Systembolaget.

Deep Roots Riesling Trocken får hela…


Sist ut denna gång är ytterligare en tysk Riesling nämligen Dreissigacker Riesling Organic Trocken som kommer från Weingut Dreissigacker och den lilla byn Bechtheim i det tyska vindistriktet Rheinhessen. Där Jochen Dreissigacker gör moderna ekologiska viner.

Doften är friskt fruktig med toner av nässlor, äpplen, ananas och citrus. Smaken är frisk och fruktig med inslag av ananas, gula äpplen, krusbär och citron samt en frisk men inte allt för stram syra.

Jag skulle vilja servera detta vin till en svärdfiskkotlett med skirat smör och pressad potatis.

Dreissigacker Riesling Organic Trocken
Pris: 119 kronor
Nummer: 2294
Vinet finns på Systembolaget

Dreissigacker Riesling Organic Trocken får hela…

Karl-Johan Sandberg, Mat & Dryck | Vin till nyårsfesten
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login