Karl-Johan testar Valle Reale Montepulciano d’Abruzzo

Av den 25 oktober, 2018

Det kom in ett intressant italienskt, ekologiskt vin till redaktionen – Valle Reale Montepulciano d’Abruzzo och det är detta vi testar denna gång.

Valle Reales vingårdar ligger i en nationalpark som är känd för sina vilda vargar, den karga naturen och det tuffa klimatet gör druvorna härifrån extra rika på smak. Här har man sedan länge odlat i samklang med naturen och nu har man också EKO-certifierat sina viner.

Vinet tillverkas på 100% Montepulciano druvor, druvorna skördas för hand och de olika vingårdslotterna vinifieras separat. Efter en försiktig pressning får skalen macerera tillsammans med musten i cirka en vecka, vinet får sedan jäsa i rostfria ståltankar vid 26–28 °C. Valle Reale ”Botteotto” har därefter lagrats i 12 månader på franska ekfat.

Doften är fruktig och kryddig med toner av mörka körsbär, hallon, salvia, koriander och vanilj. Smaken är fruktig med en viss kryddighet och toner av bigarråer, hallon, salvia, koriander och vanilj. Tanninerna i detta vin är mycket mjuka och snälla.

Detta är ett gott vin som jag skulle vilja servera till en lammstek med en gräddig örtsås och potatis, som sagt ett gott vin men kvalificerar inte riktigt för ett toppbetyg.

Valle Reale Montepulciano d’Abruzzo
Pris: 109 kronor
Nummer: 2355

Valle Reale Montepulciano d’Abruzzo får hela…

Karl-Johan Sandberg, Mat & Dryck | Valle Reale Montepulciano d’Abruzzo
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login