Karl-Johan testar Scapa The Orcadian Glans en trevlig bekantskap

Av den 17 september, 2017

Idag kom det in något intressant till kontoret, nämligen en flaska Scapa The Orcadian Glansa whisky.

Scapa The Orcadian Glansa är en singel malt whisky från destilleriet Scapa som ligger på ön Orkney i norra Skottland där man även finner destilleriet Highland Park.

Detta är vad man kallar en non age statement whisky vilket det kommit en del av under de senaste åren, detta betyder att blendern inte behöver ta hänsyn till åldern på spriten han använder i en produkt utan kan gå helt på att få fram de smaker han vill ha.

Jag vet att det finns många åsikter om dessa icke ålderssatta produkter men personligen tycker jag att det kan vara mycket missvisande att använda åldern som någon slags garanti för kvalitén. Utan åldersrestriktionerna ges blendern en större frihet men också ett större ansvar att hålla kvalitén uppe.

Åter till The Orcadian Glansa, jag måste säga att jag tycker detta är en jättebra whisky och med ett relativt bra pris så kommer detta antagligen att bli en av de flaskor som kommer finnas hemma för att kunna bjuda på även vid minder festliga tillfällen.

Lagringen av whiskyn har skett i fat av amerikansk ek som man tidigare lagrat mycket rökig och torvig whisky i.

Doften är fruktig och söt med toner av persika, ananas, vanilj och lite rök från lägerelden.

Smaken är något fruktig med krämiga toffee toner samt lite vanilj och en lätt rökighet som ligger lite i bakgrunden och lurar. Eftersmaken är lång och behaglig med en lite rökigare knorr på slutet.

Scapa The Orcadian Glansa
Pris: 399 kronor
Nummer: 86963

Finns i beställningssortimentet.

En fantastiskt trevlig whisky som man även kan unna sig någon gång i veckan för att få njuta lite extra.

Scapa The Orcadian Glansa får hela…

Karl-Johan Sandberg, Mat & Dryck | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login