Karl-Johan testar Pentax K-1 II en toppenkamera till bra pris

Av den 30 juli, 2018

Vi har fått möjligheten att testa Pentax fullformatskamera K-1 II, detta är en uppdatering från Pentax K-1 med bland annat bättre ISO hantering.

En av de saker som initialt fångade mitt intresse med kameran var priset vilket är mycket bra för att vara en högupplöst fullformatskamera, Pentax K-1 II är tillexempel 13 000 kronor billigare än en Canon 5D Mk4. Den är också utrustad med en hel del intressant teknik som Handheld Pixel Shift och HDR läge, en annan intressant lösning är den tiltbara displayen som har ett riktigt bra och stadigt fäste.

Pentax K-1 II känns välbyggd när man hanterar den och det faktum att man valt att gjuta huset i en magnesiumlegering gör inte den saker sämre, huset är dessutom väder tätat vilket är bra då kameran vänder sig till entusiaster och proffs.

Kameran är en högupplöst fullformatskamera med hela 36,4 megapixel på en CMOS-sensor, ljuskänsligheter är hög och ISO värdet kan ställas mellan 100 och 819200, bilderna är relativt brusfria upp till 3200 ISO men även på en acceptabel nivå vid 6400 ISO. Slutaren beräknas hålla cirka 300 000 exponeringar och kortaste slutartid är 1/8000 sek. Vid seriebildtagning klarar kameran av att ta 4,4 bilder i JPEG L i upp till 70 bilder och upp till 17 om man fotograferar i raw.

Så detta är en kamera som i alla fall på pappret borde kunna leverera riktigt bra foton. Hanteringsmässigt så tycker jag att Pentax har lyckats, jag fotograferar mest med Canonkameror till vardags men efter lite pillande har jag i inga problem att hitta rätt bland reglagen. Något jag tycker om på kameran är funktionsvredet på höger sida vilket ger snabbtillgång till de olika funktionerna utan att behöva gå in i menyerna.

Det enda som jag inte riktigt gillar med kameran är att autofokusen ibland tar alldeles för lång tid på sig för att hitta rätt så jag skulle inte rekommendera den till bland annat sport fotografering.

Som jag sa tidigare så innehåller kameran många funktioner som kan vara bra eller i alla fall roliga tillexempel olika filter som man få kameran att applicera direkt på bilden man tar, bland dessa funktioner har jag framförallt fastnat för HDR funktionen vilken jag tycker fungerar mycket bra, dock blir bilderna väldigt hårda och ser ibland nästan målade ut men är det den effekten man vill ha så slipper man jobba i Photoshop efteråt. Man kan ställa in HDR funktionen i tre lägen samt ett avancerat läge till det kommer ett alternativvärde som kan ställas till +/- 1 – 3 EV.


Bilden är tagen med HDR ADV

För den som gillar att filma med sin systemkamera så kan så klart Pentax K-1 II det med en videoupplösning på 1920×1080 men en fps på 60i, 50i, 30p, 25p, 24p. Det finns en liten spak på kameran som man slår om mellan stillbildsfotografering och videoinspelning vilket är en bra lösning då man alltid lätt kan kolla vilket håll den står åt.

När det gäller videoinspelning så hade jag vissa problem med autofokusen, detta kan dock bero på att jag inte på något sätt är van vid att filma med systemkamera.

På det hela taget så tycker jag att detta är en mycket bra kamera om man vill ta steget upp till fullformat och vill lite mer med sin fotografering, för proffsfotografer så beror valet enligt mig på vilken typ av fotografering man håller på med. Priset är dock enastående för en kamera i den här kalibern som  dessutom producerar riktigt bra bilder men fin färgåtergivning.

Priset för ett Pentax K-1 II hus ligger på runt 20.890 kronor

Bilder från kameran.

Pentax K-1 II får hela…

Karl-Johan Sandberg, Prylar | Pentax K-1 II
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login