Karl-Johan testar Naive choklad

Av den 21 september, 2016

Nu lanseras Naives handgjorda choklad från Litauen i Sverige med fem innovativa smaker. Naive gör vad de kallar Bean-to-bar-choklad som de blandar med lokala råvaror så som till exempel honung, humle eller svamp, allt för att förhöja chokladens naturliga smaker.

Tillverkningen sker i en stad på Litauens östsida och där rostar Naives chokladmästare de kakaobönor som skall förvandlas till fantastisk choklad, bönorna tumlas sedan sakta för att frigöra bönans unika bouquet.

Vi talar alltså om riktig hantverkschoklad där man lagt ner mycket tid och omtanke vad gäller valet av smaker och där smakerna är till för att förstärka chokladens ursprungliga karaktär.

Här följer en recension av smakerna…

Caramel
Här rostar man bönorna milt och skapar en karamellsmet av bland annat rörsocker, det hela avslutas med lite havssalt för att ge en extra touch till chokladen.

Smaken är lite åt mjölkchokladshållet men med fina chokladtoner och en skön smörighet och balanserad sötma.

Caramel har den lägsta kakaohalten och ligger på 47%.

En trevlig choklad även om jag själv är lite mer för de lite kraftfullare varianterna.

Caramel får hela…
svamp-helsvamp-helsvamp-helsvamp-tomsvamp-tom

Honey
En mörkare choklad där man blandat chokladen med biodynamisk skogshonung, här ligger kakaohalten på 68% och har en vuxen framtoning med en framträdande beska som fint accentueras av honungens sötma.

Smaken är av en riktigt mörk choklad med toner av honung.

Honey får hela…
svamp-helsvamp-helsvamp-helsvamp-helsvamp-tom

Berries
Till Berries rostar man de filippinska kakaobönorna milt och blandas med jordgubbar, blåbär och svarta vinbär för att skapa en choklad som får dig att tänka tillbaks på soliga sommardagar.

Kakaohalten ligger på 65% och bären blir som en förlängning av kakaons naturliga smaker och ger en fin syrlig avslutning.

Berries får hela…
svamp-helsvamp-helsvamp-helsvamp-helsvamp-tom

Hops
Med inspiration från litauiskt öl har man tagit fram denna humlade chokladskapelse.

Man har blandat 67% kakao och 2% humle för att få fram en choklad som har mycket beska och bitterhet, men för oss som uppskattar de smakerna hittar man även en viss blommighet.

Hops skulle jag säga att man antingen älskar eller avskyr men för mig är den riktigt bra.

Hops får hela…
svamp-helsvamp-helsvamp-helsvamp-helsvamp-tom

Porcini
Detta är den klart mest innovativa och annorlunda choklad jag smakat, här har man blandat Sten sopp med 62% kakao från Tanzania och man behöver nog vara lite av en smakäventyrare för att våga sig på den.

Första gången jag smakade den var jag klart skeptisk, men efter andra biten var jag såld och tycker att detta är en av de intressantaste chokladkakor jag smakat.

Smaken är en blandning av kraftfull choklad och svamp där svampen nästan tar överhand men där chokladen vinner i längden, jag skulle rekommendera att äta denna i små bitar annars kan den säkert bli för mycket.

Porcini får hela…
svamp-helsvamp-helsvamp-helsvamp-helsvamp-hel

karl-johan-sandberg-thu

Karl-Johan Sandberg, Mat & Dryck
Örebroguiden

 

You must be logged in to post a comment Login