Karl-Johan testar J.P. Wiser´s Tripple Barrel 10 Years Old

Av den 21 juli, 2018

J.P. Wiser´s är det äldsta ännu aktiva whiskymärket i Kanada och denna gång skall jag testa deras trippel lagrade tio åriga whisky.

Fakta om Kanadensisk whisky. 
Kanadensisk whisky framställs genom att mäsk från spannmål destilleras. Råvarorna som används är i huvudsak majs, men malt, råg och vete används också. Denna whisky har en hög andel av råg.

Mäsken destilleras i kolonnapparat av koppar två gånger. Speciellt för kanadensisk whisky är att spriten späds till 40 procent, och blandas innan lagring. Den vanligaste typen av fat som används är hårt rostade ekfat, till exempel bourbonfat. Även sherry- och portvinsfat används, men i mindre utsträckning. Spriten måste lagras på fat i minst tre år. 

J.P. Wiser´s Triple Barrel 10 Years Old,  har lagrats tio år på tre olika fat, nya fat, bourbon fat samt kanadensiska whiskyfat. 

Doften är fruktig med viss fatkaraktär och toner av pomerans, smörkola, kanel och vanilj. Smaken har en tydlig fatkaraktär med toner av arrak smörkola, kanel, vanilj och den har en kryddig avslutning. 

Denna whisky är en riktigt trevlig bekantskap som känns relativt okomplicerad men med en hög kvalitet och eftersom den levereras i petflaska så kan den bli en utmärkt kompanjon på fisketuren. 

J.P. Wiser´s Triple Barrel 10 Years Old 
Pris: 229 kronor helflaska 
Pris: 125 kronor halvflaska 
Nummer: 422 

J.P. Wiser´s Triple Barrel 10 Years Old får hela… 

Karl-Johan Sandberg, Mat & Dryck |J.P. Wiser´s Triple Barrel 10 Years Old 
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login