Karl-Johan testar Huawei Mate20 Pro en topptelefon

Av den 2 januari, 2019

Huawei har nyligen släppt sitt nya flaggskepp Mate20 Pro och i alla fall på pappret så ser den mycket lovande ut, så jag fick testa den.

Vid första anblicken så är displayen stor, tydlig och med en bra känslighet i touchen. Kvalitetskänslan är grym och platsar helt klart tillsammans med Samsung, Apple och de andra stora märkena.

Designen
Även om telefonen är stor så har jag inga problem att få plats med den i fickan och den känns inte besvärlig att ha där, detta beror troligtvis på de rundade hörnen och kanterna som får telefonen att kännas lättare att bära med sig. Den är dessutom snygg att titta på, så här har man lyckats. Dock är skillnaden inte jättestor mot Huawei P20 Pro som är bredare, men högre och tunnare. Det som skiljer sig mellan telefonerna designmässigt är att Mate20 Pro har en något välvd display precis som Samsung S8 tillexempel. Telefonen har dessutom fingeravtrycksläsaren integrerad i displayen vilket funkar riktigt bra.

Kameran
En av de saker man pushar mest är kameran vilken består av tre kameror och en blixt på baksidan, de tre kamerorna som kommer från Leica är en 40 Mp vidvinkelkamera, en 20 Mp ultravidvinkelkamera och en 8 Mp telefotokamera. Man har alltså frångått konceptet med en monokrom kamera kombinerat med färgkameror, vilket jag tycker är synd då jag ofta använde mig av möjligheten att fotografera med enbart den monokroma sensorn. Bilderna blir mycket bra och jag skulle säga att de är bland de bästa mobilbilder man kan få förnärvarande, möjligtvis undantaget Huawei P20 Pro.

En intressant nyhet när det gäller kameran är super Marco läget som tillåter närbilder från så nära som 2,5 centimeter, även supervidvinkeln är användbar om man vill fotografera till exempel landskap.

Vad gäller video så kan man spela in i 4K 3840 X 2160 i 30 fps eller 1080p i 60 fps, man har också en super slowmotion funktion där man kan spela in video i 720p 960 fps vilket ger ganska häftiga videos. För övrigt är videokvaliteten mycket bra så länge ljuset är bra, men blir lätt brusigt i dåligt ljus.

Hantering
Huawei använder sitt eget interface EUMI över Android och på denna telefon körs version 9.0. De som är vana att använda en ren Android eller till exempel Samsung kommer att känna igen sig även om det finns små skillnader, själv tycker jag bättre om Huaweis system än Samsungs men här pratar vi tycke och smak på detaljnivå. Telefonen kommer med en del förinstallerade appar varav flera är bra, men här beror det än en gång på vad man har för preferenser och hur mycket man vill anpassa sin telefon.

Annars känns telefonen mycket snabb och funktioner som ansiktsigenkänning och fingeravtrycksskanning fungerar mycket bra, jag skulle rekommendera att kombinera ansiktsigenkänningen med fingeravtrycksläsning då telefonen kan ha svårt att känna igen dig om du till exempel har halsduken på dig.

Batteri
Batteritiden på Huawei Mate20 Pro är bra och brukar räcka cirka ett och ett halvt dygn för mig vid relativt hög användning, men om man plötsligt skulle stå där med tomt batteri så ger Huaweis SuperCharge till att du med original laddaren kan ladda telefonen till 70 % på 30 minuter vilket är skönt att veta. Man har också möjligheten att ladda en annan telefon trådlöst om det skulle krisa för någon av dina kamrater.

Övrigt
Äntligen har Huawei kommit med en damm och vattensäker telefon då Mate20 Pro har IP 68 certifiering så slipper man oroa sig när det kommer en ordentlig regnskur när man vill ta ett foto eller svara på ett meddelande. Man kan också dela bilder och presentationer på en större skärm eller tv som stödjer Miracast, vilket kan vara trevligt om man vill visa semesterbilderna för vänner och bekanta.

Pris
Prismässigt ligger Huawei Mate20 Pro uppe bland topp telefonerna med ett pris på 9990 kronor när detta skrivs, priset för en iPhone X ligger på 10490 kronor för 64 GB varianten och iPhone XS kostar 12190 för 64 GB varianten. Lite förvånande hittar vi Samsung Galaxy Note9 för 7990 kronor med 128 GB lagring samma minneskapacitet som Mate20 Pro.

Så här får man ta sig en funderare på hur mycket man vill lägga på en telefon, och personligen skulle jag nog titta på en Huawei P20 Pro då de nu kan fås för runt 5500 kronor med 128 GB.

Slutsats
Jag tycker att Huawei Mate20 Pro är en fantastisk telefon och jag rekommenderar den verkligen, särskilt till dig som tycker att kameran är en mycket viktig del av mobiltelefonen. Det jag dock känner mig lite skeptisk till är priset, även om det ligger i paritet med konkurrenterna så tycker jag att nästan 10 000 kronor för en telefon är i saftigaste laget. Bortsett från detta så får man en mycket bra telefon med all den senaste tekniken, den snabbaste processorn och kameror som tar bilder i proffsklass, jag skall medge att jag nu ofta använder mobilen istället för att ta fram systemkameran.

Teknisk spec.

Storlek
157,8 mm hög, 72,3 mm bred, 8,6 mm tjock.

Vikt
189 g

Display
Storlek: 6,39 inches
Färger: 16,7 miljoner färger
Typ: Oled
Upplösning: 2K+ 3120 X 1440

Chipset
Huawei Kitin 980

Operativsystem
Android 9

Minne
6 GB Ram + 128 GB Rom

Minneskort
NM card upp till 256 GB

GPS
L1 + L5 dualband

Kamera
Baksidan: Leica trippelkamera. 40 MP vidvinkellins f/1,8 + 20 MP ultravidvinkellins f/2,2 + 8 MP telefotolins f/2,4.
Framsidan: 24 MP, f/2,0. Stödjer 3D djup kännande kamera.

Batteri
4200 mAh
Trådlösladdning max 15 W
Laddning via kabel max 40 W

NFC
Ja

Vatten och damm täthet
IP 68

Bilder tagna med telefonen.

Huawei Mate20 Pro får hela…

Karl-Johan Sandberg, Prylar | Huawei Mate20 Pro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login