Karl-Johan testar Garmin Virb 360, håller inte vad priset lovar

Av den 26 oktober, 2017

För några veckor sedan kom det en intressant produkt till redaktionen, det var Garmins nya action 360 graders kamera, Virb 360.

Första känslan av kameran är att den är rejält byggd, och den har som alla Garmins actionkameror ett ordentligt reglage för att starta filmning. Detta är trevligt om man har kameran monterad tillexempel på hjälmen, då man lätt kan känna vilket läge reglaget står och därigenom veta om man filmar eller ej utan att ta av sig hjälmen. Även övrig hantering av kameran känns relativt enkel och har man lite vana av actionkameror så skall det inte vara något problem.

Det kombinerade handtaget och stativet som kommer med är stabilt och fungerar bra som både handtag och stativ, jag tycker att kombinationer som denna känns mycket tilltalande då det spar plats i ryggsäcken när man skall ut på äventyr.

Men hur presterar kameran filmmässigt?
Tyvärr måste säga att jag blir besviken, med en prislapp på närmare 8600 kronor så borde denna kamera ge riktigt bra videos men tyvärr tycker jag framför allt inte att man syr i hopp de två bilderna tillräckligt bra, men inte heller skärpan är så bra som priset indikerar att den borde vara.

Jag har jämfört kameran med min gamla Samsung Gear 360 och det är klart att Virb 360 är bättre, men inte så bra att det motiverar en prisskillnad på 6300 kronor, och då räknar jag på den nya Samsung Gear från 2017 som lär spöa min ordentligt.

⇑⇑⇑⇑ Se exempelvideo överst i artikeln ⇑⇑⇑⇑

Känslan är att hela branschen runt 360 kamerorna är relativt omogen, att man kommer undan med relativt dåliga tekniska lösningar och bildkvalité bara för att det blir en 360 graders film eller bild.

Men när det gäller Virb 360 tycker jag att Garmin skjutit sig i foten vad gäller prissättningen, då det finns många andra att välja på med liknande specifikationer som tillexempel Nikon Keymission 360 som man kan köpa för cirka 5000 kronor. Virb 360 kan i och för sig samla data från ditt äventyr och presentera den i videon som fart, acceleration och höjd men frågan är om det är värt 3600 kronor.

Vist kan det verka roligt att kunna filma en 360 graders film när man genomför sina bravader och både Facebook och Youtube stödjer dessa, men för mig ligger man fortfarande för långt bak när det gäller bildkvalitén och det är alldeles för krångligt att fixa till filmen. För även om Garmin Virb 360 levererar en färdig filmfil till skillnad från vår gamla Samsung, så går den inte att ladda upp rakt av till tillexempel Youtube utan måste exporteras från Virb Edit (det program man kan ladda ned för att redigera filmerna) direkt till Youtube för att det skall fungera.

Jag väntar fortfarande på den dag då det kommer en 360 kamera med god bildkvalité och gärna en enklare hantering av filmerna än vad som är fallet nu.

Garmin Virb 360 får hela…

Karl-Johan Sandberg, Prylar | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login