Karl-Johan testar Escape Room, en rolig och klurig aktivitet

Av den 5 juli, 2017

Det har kommit en ny attraktion till Örebro, det är ett så kallat Escape Room som slagit upp dörrarna i Makeriets lokaler.

Så vad är ett Escape Room egentligen?

Örebroguiden beslutade sig för att kolla det och fann oss plötsligt på Fagerlinds kontor, där vi skulle bryta oss in i ett kassaskåp innan polisen kom till platsen.

Escape Room är ett spel eller pussel eller båda delarna, det är lite som en detektivroman och lite som ett pusselspel på telefonen där det gäller att lägga ihop de olika ledtrådarna för att komma vidare.

Men här gäller det också att komma ihåg vad man sett eller hittat för det kanske skall användas senare i historien.

Det finns ett tävlingsmoment i det hela också för man har bara 60 minuter på sig innan polisen är på plats, så det gäller att snabba på samtidigt som man måste ta sig tiden att analysera de olika ledtrådarna.

Så här beskriver de själva vad ett escape room är.
” Escape Room är en lagbaserad utmaning för 2 till 6 spelare, gruppen blir ”inlåst” i ett rum där det primära målet är att ta sig ut.

Speltiden är 60 minuter och med hjälp av ledtrådar dolda runtomkring i rummet och dess inredning ska gruppen lösa en serie av gåtor, kluriga pussel och knäcka koder för att ta sig vidare i spelet.”

Innan man går in får man veta vilka regler som gäller samt uppdraget, det finns också en story bakom och för detta rum är den som följer.

”Det är den 19e mars 1924, och den fruktansvärda nyheten att Johan Fagerlind nyligen omkommit i en brand i sin skofabrik har nått hans tidigare kollega grosshandlare C.A. Carlsson.

Fagerlind var skyldig Carlsson stora summor pengar och därför har grosshandlaren nu anställt er för att bryta er in i Johan Fagerlinds kontor och där leta upp hans kassaskåp och tömma det.

Men skynda er på för stadens konstapel är också på väg dit och blir ni gripna är utebliven betalning för jobbet ert minsta problem.”

Joachim Niklasson är mannen bakom Örebros Escape Room Fagerlinds Tid som håller till på övervåningen i Makeriet.

Jag växlar några ord med Joachim när vi har spelat klart.

Hur många escape room finns det i Sverige?
– Jag har tyvärr ingen uppdaterad siffra på det, men det är många och på många platser i landet.

Vad är planen här i Örebro framöver?
– Planen är att det blir i alla fall ett rum till och det kommer att bli klart någon gång till hösten, det är ju jag som bygger dem och sköter spelen.

Vi var fyra i vår grupp när vi provade spelet och samtliga gillade det, framför allt för att klurigheterna är så pass olika att alla kände att de kunde bidra.

En rolig sak är att rummet känns väldigt tidstypiskt och det skapar en skön atmosfär.

Det är också bra att tävlingsledningen (Joachim) ibland kan komma med små ledtrådar som hjälper till om gruppen skulle köra fast helt, han övervakar hela spelet så man behöver inte känna sig orolig.

Priset ligger på 250 kronor per person för en timme och det tycker jag är helt klart värt pengarna.

Escape Room Fagerlunds Tid får hela…

Karl-Johan Sandberg, Nöje | Örebro
Örebroguiden

 

You must be logged in to post a comment Login