Karl-Johan testar Altesino Rosso Toscana ett elegant vin

Av den 23 juli, 2018

Här om dagen dök det upp ett intressant italienskt vin på kontoret nämligen Altesino Rosso Toscana I.G.T. 2016 från producenten Altesino.

Om producenten
Egendomen Altesino är belägen i Montalcino i södra Toscana. Producenten har länge varit den ledande innovatören i området då de var först med att definiera vingården Montosoli som en ”Cru” (en enskild växtplats som ger viner utav mycket hög kvalité). De var även först med att börja lagra deras viner på små 225 L ekfat istället för på stora 1000 liters fat som man historiskt gjort. 

De 44 hektar stora vinodlingarna är huvudsakligen planterade med Sangiovese di Montalcino som används för att producera huvud vinet Brunello di Montalcino men här finns även internationella druvsorter som Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay.

Doften är fruktig med toner av körsbär, mandelmassa, viol och lavendel. Smaken är finstämd, elegant och något stram med toner av mörka körsbär, mandelmassa, läder och viol. Tanninerna är syrliga och torra samt relativt snälla.

Detta vin tycker jag passar alldeles utmärkt på egen hand men jag skulle kunna tänka mig att servera det till en helgrillad örtkryddad fläskfilé med grillade grönsaker.

Altesino Rosso Toscana 2016
Pris: 139 kronor
Nummer: 74446

Jag tycker att detta är ett mycket gott vin med hög kvalité och ett ypperligt exempel på att om man lägger några tior mer så får man ett mycket bättre vin.

Altesino Rosso Toscana 2016 får hela…

Karl-Johan Sandberg, Mat & Dryck | Altesino Rosso Toscana I.G.T. 2016
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login