Kamera | Olympus OM-D E-M5 Mark II Limited Edition

Av den 14 maj, 2015

För alla fans av high-end-kameror är 1994 års Olympus OM-3Ti en verklig klassiker och nu kan du som är samlare skaffa dig en modern version – en hyllning till dåtidens titan-ikon bland systemkameror. TIPA-prisbelönta* OM-D E-M5 Mark II har designats om och försetts med en exklusiv titanfinish som väcker sköna minnen om de gyllene OM-åren som lagt grunden till dagens uppskattade Olympus Micro Four Thirds kameror.

Förutom Limited Editions sobra färgton skiljer sig modellen från standardversionen genom ett specialdesignat OM-D läderband och ett samlarkort. Kortet är numrerat och har ett citat från den legendariska OM-designern Yoshihisa Maitani. Endast 7000 stycken Olympus OM-D E-M5 Mark II Limited Edition kommer att tillverkas. Specialmodellen finns fr.o.m. juni 2015. Kamerahus i prisläget 12 490:- och som kit medallround-zoomen M.ZUIKO DIGITAL ED 14-150mm 1:4.0-5.6 II i prisläget 16 490:-

En portabel ikon efter den andra
Trots att det nu gått dryga tjugo år sedan OM-3Ti lanserades har OM-D E-M5 Mark II Limited Edition mycket gemensamt med föregångaren, inte bara visuellt. Båda kamerorna ger seriösa fotografer ett maximalt portabelt, högvärdigt alternativ till betydligt större och klumpigare SLR-alternativ.

80- och 90-talet befäste OM-serien som kompakt lättviktare, den perfekta kameran för alla som var på språng. Men även dåtidens spetsteknik som den luftdämpade spegeln och multi-spot-mätsystemet var mycket uppskattat bland professionella användare. E-M5 Mark II bygger vidare på den traditionen med minimala mått, stabil byggkvalitet och marknadens mest kraftfulla 5-axliga bildstabiliseringssystem**.

Precis som TIPA-juryn påpekade, gör det kameran idealisk när det går undan och för spontanfotografering – ”ett tekniskt genombrott som i princip klarar alla fotograferingssituationer”.

En milstolpe i titan
OM-seriens historia börjad 1973 med OM-1 när Yoshihisa Maitanis design förenades med proffsfunktioner och med OM-3Ti kulminerade designfilosofin. Byggd i titan var kameran inte bara lättare än dåtidens kameror, den var också mer resistent mot korrosion och värme – hela sex gånger mer robust än kameror i aluminium var OM-3Ti något alldeles speciellt.

OM-D E-M5 Mark II Limited Edition är en hyllning till föregångaren med sitt titanfärgade kamerahus, ”det klassiska spegelhusets” tydliga OM-profil, den låga tyngdpunkten, välplacerade, bekväma rattar och avtryckare.

1900-tals historia med den senaste kameratekniken
Designen må vara inspirerad av 80- och 90-talets OM-serie, men den digitaloptiska tekniken i OM-D E-M5 Mark II Limited Edition ligger verkligen i framkant. När TIPA förutom den unika 5-axliga bildstabiliseringen, pekar ut andra fördelar med kameran lägger de tonvikten vid: ”det dammsäkrade, stänktåliga och fryssäkra kamerahuset i magnesiumlegering. Den 16,1 megapixel 4/3 Live MOS bildsensor och TruePic VII processor som levererar ett brett spektrum av kreativa bildmöjligheter och ISO upp till 25 600”.

Extremt kompetent
TIPA-juryn fortsätter: ”Kameran har en elektronisk sökare med 2,36 miljoner bildpunkter och 3-tums 360-graders-roterbar touchdisplay med 1,037 miljoner pixlar. Autofokusen är extremt snabb tack vare 81 AF-punkter, 10 bilder per sekund med full upplösning. Kameran har även ett ’High-Res-läge’ som kombinerar 8 exponeringar i en 40 megapixel stor bild genom funktionen sensor shift”.

Även om det mest kommer att pratas om kamerans design är den ett sofistikerat redskap för spontana, kreativa fotografer och filmare. Den är betydligt lättare än jämförbara digitala systemkameror och ger dig möjlighet att med bibehållen skärpa och färgåtergivning filma handhållet utan extra utrustning. Oavsett väder och ljusförhållanden. Som en hyllning till gårdagens OM-kameror är vi säkra på att Yoshihisa Maitani hade gillat nya OM-D E-M5 Mark II Limited Edition.

SNABBFAKTA OM-D E-M5 Mark II Limited Edition:

>Exklusivt samlarobjekt med en begränsad upplaga på bara 7000 exemplar

>Distinkt titanfinish som en hyllning till ikonen OM-3Ti

>Levereras med lyxig OM-D-läderband, exklusivt ”ägarkort” med premiumfodral

>Marknadens mest kraftfulla 5-axliga bildstabilisering för skarpa bilder och video utan stativ, gyrorigg eller Steadycam. Systemet motsvarar upp till 5 stopp (slutartid)

>Kompakt lättviktare för maximal bärbarhet och premiumdesign med damm-, vatten- och fryssäkrat kamerahus för fotografering utomhus i tuffa miljöer

>OM-D Movie Mode för 1080 Full HD 60 b/s och bitrate 52 Mbps med flexibel frame rate inklusive 24 b/s för skön spelfilmskänsla

>3-tums 360-graders touch display och stor, ljusstark elektronisk sökare med automatisk ögonavkänning och 2,36 miljoner pixlar för tydlig, klar sökarbild

>40 megapixel sammansatt bild ger maximal bildkvalitet för stillbilder som överträffar alla D-SLR i klassen

>Inbyggt WiFi för fjärrkontroll av kameran (bländare, slutartid, Live Bulb) och delning av bilder och video via smartmobil med appen OI.Share

Förlängd garanti
Ägare till nya kameror från Olympus får en sex månaders förlängning av konsumentgarantin vid registrering av kameran på MyOlympus.

Produktspecifikationer kan ändras utan vidare information. För aktuell och komplett specifikation se www.olympus.se

* TIPA 2015: “Best Compact System Camera Expert”

** Maj 2015 när det gäller systemkameror med och utan spegel på marknaden. Olympus interna test enligt CIPA teststandard.

Prylar | Kamera
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login