Jura – Whisky från en annan värld

Av den 20 mars, 2018

Den lilla ön Jura ligger några timmar utanför det skotska fastlandet, på gränsen till en annan värld. Det är kanske inte den enklaste platsen att göra whisky på, men vi tror att det är den bästa. Här finns en väg, en pub och ett destilleri – och en engagerad ögemenskap. Vi har med andra ord allt vi behöver för att i lugn och ro kunna fokusera på det vi gör bäst: single malt-whisky.

Nu har vår resa tagit en ny vändning. Det har blivit dags att visa en ny sida av Jura genom att väva samman vår historia med samtiden och framtiden. För att markera början på ett nytt kapitel har vi skapat en ny husstil för Jura Single Malt Whisky. Det är en stil som både minner om vårt förflutna och blickar stadigt mot en framtid som formas och förbättras genom varje steg vi tar.

I själva whiskyn möts en subtil rökighet och sötma i det som ska bli vårt nya signum. För första gången förenar vi de traditionella stilarna från Höglandet och de skotska öarna i en makalös whisky.

Vi har förnyat vår husstil med en serie om fem karaktäristiska single malt-whiskys. Serien tar oss med ut på en resa som gör avstamp i och speglar just de element som gör Jura så unik.

Vi börjar med Journey, fortsätter med en 10-årig och en 12-årig Jura och färdas till en helt ny värld med Seven Wood innan vi går i hamn med i en 18-årig Jura. Varje whisky har skapats för att bjuda på en ny fantastisk smakupplevelse, var och en på sitt unika sätt.

De trevliga och välkomnande smakkombinationerna, från kanel, päron och pekannöt till mörka skogsbär och mörk choklad, leder djupt in i Juras mytomspunna värld.

– Det här är ett jätteviktigt steg för Jura. Att byta husstil gör man inte i en handvändning, men vi vill visa var vi befinner oss nu och hur starkt vi tror på Jura, människorna som bor här och vår whisky. Att kombinera två whiskystilar är ett ganska okonventionellt grepp, men vi vet att det är rätt för Jura. Nu längtar vi bara tills folk får smaka och känna efter själva, säger Graham Logan, destillerichef på Jura.


 

Juras signaturwhiskys

Det nya sortimentet lanseras globalt i april 2018 och kommer till Sverige i Maj.

Den nya whiskyserien består av:

Journey (40 %): Single malt-whisky lagrad på begagnade bourbonfat av amerikansk vitek. Bärnstensfärgad med en fin balans mellan krämig fruktighet och mild rökighet. Doft av vanilj, smak av citrus och eftersmak av kolafudge.

Jura 10 (40 %): Single malt-whisky lagrad på begagnade bourbonfat av amerikansk vitek i tio år och slutlagrad på oloroso sherryfat. Kopparfärgad med en krämig och avrundad balans mellan subtil rökighet och sötma från slutlagringen på sherryfat. Doft av mörk choklad, smak av nektarin och eftersmak av malet kaffe.

Jura 10 lanserades exklusivt i USA 2017 och har redan vunnit en rad priser.

Ultimate Spirits Challenge 2017 | 96 Points, Excellent, Highly Recommended

  • World Beverage Spirits Competition 2017 | Gold
  • San Francisco World Spirits Competition 2017 | Double Gold
  • International Spirits Challenge 2017 | Silver
  • New York International Spirits Competition 2017 | Gold
  • New York International Spirits Competition 2017 | 10YO Single Malt of the year
  • International Spirits Competition SIP Awards 2017 | Platinum
  • International Wine and Spirits Challenge 2017 | Gold
  • NY World Wine & Spirits Competition 2017 | Double Gold

Jura 12 (40 %): Single malt-whisky lagrad på begagnade bourbonfat av amerikansk vitek i tolv år, med en slutlagring på högklassiga oloroso sherryfat. Gyllene färg med en krämig och beskedlig balans mellan subtil rökighet och sötma från slutlagringen på sherryfat. Doft av choklad, smak av lakrits och en mjuk rökighet i eftersmaken.

Seven Wood (42 %): Single malt-whisky lagrad på sju utvalda begagnade bourbonfat av fransk ek och first fill-fat av amerikansk vitek. Mahognyfärgad med en ovanlig tropisk krämighet och en svag rökighet. Doft av persika, smak av kanderad apelsin och subtil rökighet i eftersmaken.

Jura 18 (44 %): Single malt-whisky lagrad i arton år på begagnade bourbonfat av amerikansk vitek med en slutlagring på högklassiga rödvinsfat. Färgnyans av rosenträ med en krämig och fyllig rödvinskaraktär och en elegant rökighet. Doft av gräddkola, smak av mörka skogsbär och eftersmak av mörk choklad.


Om Jura
Jura är en liten, stundtals vild men alltid vacker ö utanför Skottlands västkust. Den ligger bara några kilometer från fastlandet, men med sitt råa, vindpinade klimat kan den kännas som en annan värld. Öns enda väg leder till destilleriet och öns enda pub i hjärtat av ett litet men engagerat samhälle med omkring tvåhundra invånare.

Destilleriet grundades 1810, men förföll och lades ner 1901. 1963, efter flera års lågkonjunktur, kände öborna att det var dags att blåsa liv i ekonomin genom att bygga upp Juras destilleri från grunden – en enorm bedrift som krävde envishet, hårt arbete och en sann gemenskap.

Med målet att producera sprit som inte liknade någon annan lät destillerichefen William Delmé-Evans frakta exceptionellt höga pannor ut till ön som har kallats ”den svåråtkomligaste platsen” (av George Orwell, som skrev sin klassiker 1984 på en enslig gård på Jura). Ju högre pannan är, desto renare blir spriten. Det är därför man kan smaka skillnaden i varje droppe.

Sedan dess har destilleriet blomstrat, med ett skickligt hantverk och en prisbelönt whisky som är lika unik som ön den härstammar från.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login