Julsnaps och Julcognac från Tegnér & Son

Av den 27 oktober, 2016

Tegnér & Son Extra Old Cognac Julutgåvan 2016 är en djupt bärnstensfärgad och komplex konjak med delikata toner av gammal eau-de-vie från Petite Champagen.

Den har en mycket fruktig doft kombinerad med aromatiskt blommiga toner, och med näsan djupare i glaset kommer dofter av sultanrussin, valnötter och den klara tonen av vanilj. Den fylliga och komplexa doften skapar högt ställda förväntningar inför avsmakningen.

I Julutgåvan 2016 ingår sex av de finaste eau-de-vier i en cuvée som mer än gärna lägger sig på minnet, smaken är övergripande fruktig men den har också intensiva toner av valnötter, frukt och ädel vanilj. Eftersmaken är lång och stram med inslag av fat, den långa lagringen balanserar syran och ger till slut en storslagen elegans till konjaken. Det här är en fint balanserad konjak och ett gott hantverk.

Tegnér & Son Extra Old Cognac Julutgåvan 2016 är tappad på 4200 flaskor om 50 centiliter och kostar 399 kronor i Systembolagets beställningssortiment.

Tegnér & Son Julsnaps
Julsnaps sätter fart på tankarna i oftast väldigt personliga och bestämda riktningar inte minst när det gäller smaker, Tegnér & Son är Sveriges äldsta aktiva vinhandlarfamilj med en obruten verksamhet ända sedan år 1880 med inriktning på svensk tradition i smakfull och stilren modern tappning.

Till julen 2016 har de tagit fram en akvavit med en touch av konjak som gifter sig lika bra med en sill som skinkbit på julbordet.

Som den akvavit det är har den en lejongul bärnstens färg i glaset och har en kryddigt aromatisk doft med tydligt inslag av aprikos och pomerans, men där finns också en hint av konjak som gör den klart intressant, lite ovanlig och spännande. Smaken är intensivt kryddig med inslag av fänkål, kummin, kryddnejlika och pomerans. Konjaken är tydlig i den långa och strama eftersmaken.

Tegnér & Sons Julsnaps finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 149 kronor för 35 centiliter.

Mat & Dryck | Jul
Örebronguiden

You must be logged in to post a comment Login