Jul | Här är årets populäraste gran – tradition, doft och utseende styr valet

Av den 11 december, 2015

Julafton närmar sig med stormsteg och därmed väcks de stora frågorna när det kommer till hur hemmet ska pyntas: om det ska köpas någon julgran i år och i så fall vilken sort man ska välja. Enligt siffror från en färsk julundersökning som bygg- och trädgårdsmarknadskedjan Hornbach gjort kommer mer än 8 av 10 personer att ha minst en julgran den här julen och den äkta varan slår plastvarianten med 70 mot 30 procent. När det kommer till kampen mellan ädelgran och rödgran är det fortsatt jämnt även i år, men ädelgranens egenskaper visar sig värderas högst av 53 procent av hemmafixarna.

Julgranen verkar vara mer populär än någonsin. I en ny undersökning från bygg- och trädgårdsmarknadskedjan Hornbach svarar hela 82 procent, jämfört med förra årets 77 procent, att de kommer att ha en julgran i år – och lite mer än var femte person (22 procent) kommer att ha två eller fler granar hemma. Av alla gransugna hemmafixare 2015 väljer så många som en tredjedel att plocka fram en plastgran. Den främsta anledningen är även den mest självklara – att den inte barrar. Men 25 procent säger också att de väljer bort riktiga granar på grund av allergi.

70 procent av alla julgransinnehavare den här julen tänker dock satsa på äkta vara i julgransfoten. Det är också här den årliga kampen drar igång: ska det vara ädelgran eller rödgran för den rätta julkänslan? Även det här året är det fortsatt jämnt mellan de två, men av de som väljer riktig gran till jul är ädelgran, som till exempel kungsgran, det populäraste valet 2015. 53 procent svarar att de föredrar denna sort, framför allt på grund av utseendet (45 procent) och att den inte barrar (37 procent). 47 procent av undersökningens deltagare svarar istället att det är den klassiska rödgranen som gäller på grund av doften (42 procent), men även för traditionens skull (32 procent) då detta anses vara den klassiska varianten.

Förra året var det verkligen 50/50 mellan ädelgranen och rödgranen, men i år är det något fler som föredrar ädelgranens utseende och frångår den traditionella, klassiska varianten, säger Andreas Larsson, marknadschef på Hornbach. Det är intressant att se att bara fem procent svarar att de väljer en viss typ av gran på grund av priset då känslan och egenskaperna hos själva granen är viktigare. Och det är roligt att se att det är hos oss och andra byggvaruhus som majoriteten, närmare bestämt 37 procent av de tillfrågade, införskaffar sina granar.

Oavsett grantyp ska julgranen förr eller senare pyntas och 16 procent av hemmafixarna tycker att den ska kläs redan vid första advent. De flesta (37 procent) väntar dock till kvällen före julafton eller gör det runt tredje advent (31 procent). Vad gäller utseendet finns det många olika typer av smaker och traditioner i hemmen, men ett som är säkert är att stjärnan även i år är det populäraste valet i toppen av granen (78 procent) medan 15 procent tycker att det är spiran som har en given plats där. Något annat som flagga, ängel eller helt tomt i toppen är det bara sammanlagt sju procent som föredrar.

Varför (klassisk) rödgran?
Doften 42%
Traditionen 32%
Utseendet 18%
Priset 5%
Annat 3%

Varför ädelgran (såsom kungsgran)?
Utseendet 45%
Den barrar inte så lätt 37%
Doften 9%
Traditionen 7%
Annat 2%

Jul
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login