Jonathan Johansson kommer till Satin

Av den 5 december, 2016

Jonathan Johansson – släpper albumet ’Love & Devotion’ och åker på turné, kommer till Satin fredag 9 december – Örebro, Satin.

Hur säger man något nytt om ett ämne som är totalt sönderskrivet, totalt sönderanalyserat. Det går inte. Det är ok. Man kan säga det ändå.

Jonathan Johansson har sedan debuten 2008 byggt musikaliska monument av livets obekväma spektakel – och med dessa blivit en given, älskad och nödvändig del av landets musikscen. I höst släpper han sitt fjärde album Love & Devotion och kort därefter ger han sig ut på turné i landet.

Jonathan Johansson är den svenska popens ledsagare mellan det ljusa och det mörka, mellan nattsvart sorg och solig eufori har han skapat ett eget universum och cementerat sin position som en av landets främsta leverantörer av briljant pop.

Som tung backup till detta påstående finner vi hans tidigare verk:

  • En Hand I Himlen (2009) – Ett underbarn i notform, Grammis-nominerad och allmänt älskad.
  • Klagomuren (2011) – Evolution genom revolution; samma DNA men en annan kropp, större och mörkare.
  • Lebensraum! (2015) – Tvivel slängt över krossat glas. Total självrannsakan som ekade överallt på klubbarna, på radion, genom små högtalare från en mobiltelefon. Vi lyssnade överallt. ”Ny/Snö” och ”Alla Helveten” tog fronten och släppte sedan aldrig taget.

Jonathan Johansson släpper sitt fjärde album senare i höst. Titeln är Love & Devotion och efter att ha lyssnat på de senaste singelsläppen ’Real Thing’ och ’Sommarkläder’ kan vi ana ett nytt naket och kraftfullt avtryck i den påklädda men ack så sköra samtiden. Vi har här att göra med en artist som inte tycks lämna något åt slumpen, som blandar svart med vitt och frambringar guld.

Jag gör album, har alltid gjort och kommer fortsätta göra det. Det här är en berättelse om att hitta hem hos en person. Om tvivel och självhat som står i vägen. Men att det går att komma hem. Eller, att i alla fall blint inbilla sig att man gjort det.

Hans katalog har genom åren byggt en mäktig plattform där liveartisten Jonathan Johansson kan stå tryggt förankrad och obekymrat lekfullt ta ut svängarna och beröra hela känsloregistret. Malmö-sonen spelar på en nivå som skapar kraftig svindel halvvägs upp. Årstidens naturliga mörker får lov att vika hädan, för den här hösten kommer att lysas upp av Jonathan Johansson.

Jonathan Johansson kommer till Satin fredag 9 december.

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login