Jonas Ask till final i Årets Fan 2016

Av den 12 december, 2016

Årets fan är tävlingen som hyllar alla de fans som står upp för sitt lag, sin förening eller sin idrottsidol, i vått och torrt, på ett schyst sätt.

Intresset för årets upplaga av Årets fan har varit rekordstort och nu kan Unibet, som står bakom initiativet, stolt presentera tio finalister.

Vinnaren utses i slutet av december och väljs av en jury där Glenn Hysén är ordförande.

Jonas Ask från Örebro.
Lag: Örebro SK söder
”Utan Jonas skulle klubben antagligen inte ens finnas eller åtminstone inte vara så framgångsrik som den är idag. När Jonas kom till föreningen fanns det knappt ett lag. Nu har de gått stadigt upp i seriesystemet och spelar i division 1. Jonas gör verkligen allt för Söder, han är där först och lämnar sist vare dag. Han tvättar kläder, skjutsar och hämtar spelare som har svårt att hinna från jobbet. Han betyder allt! Jonas lägger ner all sin fritid för att damlaget ska gå runt och för att alla ska trivas. Han jobbar ständigt med att utveckla klubben och att få spelare och ledare att känna sig som hemma.”

Intresset för tävlingen har varit enormt och vi har fått in drygt 200 härliga nomineringar. Nu har vi till slut enats och valt ut tio goa finalister som har visat ett fantastiskt engagemang för sina föreningar. Det har varit riktigt skoj att ta del av alla fina historier och det värmer verkligen att det finns så mycket bra fans över hela landet, säger Glenn Hysén, fotbollslegendar och juryordförande för Årets fan.

Syftet med Årets fan är att lyfta fram och hylla alla fans i sportsverige som representerar ett schyst supporterskap i. Nomineringsprocessen har skett via en hemsida, där vem som helst har kunnat anmäla sig själv eller någon som man anser är värdig att bli Årets fan. Vinnaren får ett personligt utformat pris till ett värde av cirka 10 000 kronor samt material att skänka till sin favoritförening för cirka 20 000 kronor.

Supporterkulturen har varit ett hett debattämne under de senaste åren så därför är det extra kul att vi fått in så många nomineringar för personer som är supportrar i ordets rätta bemärkelse. Med tanke på vad som hände i Helsingborg är det kanske viktigare än någonsin att lyfta den positiva supporterkulturen. Samtliga finalister är skolboksexempel på vad den här tävlingen handlar om, säger Jonas Nilsson, pressansvarig Unibet.

Resten av finalisterna utan inbördes ordning är:

Einar Edvardsson från Jönköping. Lag: IF Hallby FK
Einar visar fantastiska ledaregenskaper för föreningen IF Hallby FK. Han jobbar heltid på kansliet och på kvällarna tränar han A-laget. Han har även dragit igång fotboll för ensamkommande flyktingbarn. Einar gör ett enormt fint jobb vecka in och vecka ut, alltid med ett stort hjärta och ett glatt humör. En riktig eldsjäl och supporter för alla i föreningen.

Eva Lundholm från Sundsvall. Lag: GIF Sundsvall
Eva är en trogen Patron som följer Giffarnas framfart i både medgång och motgång, hemma som borta. Hennes positiva inställning tillför en härlig energi och glädje i gruppen som blir extra värdefull vid motgång. I klacken är hon en förebild för de yngre supportrarna med sin trygghet och sitt lugn. Det är ingen slump att hon i fjol tillsammans med sin väninna blev utsedd till årets Patron.

Krister Holm från Tibro. Lag: Mariestads BoIS
I början av 2000-talet startade Krister upp Mariestads BoIS supporterförening och idag är han fortfarande en drivande kraft i klackens sånger och stöttning till laget. Krister sprider sitt supporterskap digitalt då han driver en podcast och håller i spelarintervjuer i samband med matcherna. Han skriver även texter på hemsidor och bloggar. Krister är även med i styrelsen för supporterföreningen Oxarna.

Margareta Lindgren från Göteborg. Lag: IFK Göteborg
Margareta är blåvitt-supporter utan dess like och är en fantastisk förebild. Vart i landet Blåvitt än spelar så är hon där och bidrar med sin härliga energi! Margareta är också en fantastisk eldsjäl och hjälper alltid till där hon behövs. Hon har ett stort hjärta och är guld värd!

Nils Ek från Stockholm. Lag: Djurgårdens IF
Nils är en välkänd Djurgårdsprofil som under lång tid arbetat för en bra och inkluderande läktarkultur. Han förtjänar att hyllas för sitt utomordentliga programledarskap i DIF-podden, sin positiva utstrålning, sitt engagemang till barn och ungdomar i Apberget, samt för sitt enorma supporterskap till Djurgårdens IF. Nils är en riktig järnkamin som alltid stöttar sin förening.

Susann Sannefjäll från Uddevalla. Lag: IK Oddevold
En mer hängiven supporter än Susann är svår att hitta. Hon har länge följt Oddevold i såväl framgångar som motgångar, vilket inneburit spel i både Allsvenskan som i serier ned till division 2. Susann har en svårslagen matchnärvaro och de senaste fyra åren har hon inte missat en enda match, inklusive träningsmatcher. Susann står på lagets sida oavsett resultat och division.

Truls Månsson från Stockholm. Lag: Wolverhampton Wanderers
Truls visar att fysiskt avstånd inte är ett hinder när det kommer till att vara ett äkta fan. Han har sedan barnsben hejat på Wolverhampton och hans lojalitet har aldrig sviktat, oavsett lagets framgång eller motgång. Han reser land och rike runt och har sett dem spela i Spanien, Portugal, England, Sverige, Wales, Skottland, Irland och Norge. Truls är ett dedikerat fan som har förenat och skapat ett nätverk för svenska Wolverhampton-supportar. Hans engagemang har även lyfts och hyllats utanför Sveriges gränser.

Thomas Nilsson från Trelleborg. Lag: Trelleborg Basket
Thomas är en eldsjäl som i över 40 år har brunnit för basket. Han har visat sig outtröttlig i sitt arbete med Trelleborg Basket som han även har varit med och grundat. Thomas har genom åren lagt oceaner av tid på att döma, träna och coacha ungdomar. Han har jagat sponsorer, anordnat återkommande loppisar och hittat nya inkomstkällor för att hålla föreningen vid liv. Att allt arbete är ideellt visar verkligen att Thomas är en hjälte man kan lita på.

Toyne Ringwald från Luleå. Lag: Luleå HF
Toyne brinner för Luleå HF och har ett minst sagt passionerat engagemang. Han blev känd då han sprang runt med en enorm flagga i matchen mot Frölunda i årets semifinaler. På egen hand drog han igång hela hallen och skapade en helt magisk stämning. Toyne har även jobbat för flyktingars integration på läktaren, och har under en längre tid gjort ett enormt jobb för supporterkulturen.

Vinnaren i Årets fan 2016 utses i december av Unibets ambassadörer Glenn Hysén och Alexander Gustafsson, samt representanter från Unibet. Juryns ordförande är Glenn Hysén.

Nöje | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login