Johan Graden – Olägenheter på Örebro Konserthus

Av den 15 februari, 2019

Olägenheter skapar en mångfacetterad och ständigt föränderlig kammarjazz, baserad på originalkompositioner av pianisten Johan Graden. Harmonik inspirerad av 1900-talets klassiska mästare blandas med vibrerande jazz-ostinaton, visslingsbara melodier med udda taktarter, på samma gång utmanande och avväpnande.

“Det slår mig till exempel med pianisten Johan Gradens debutskiva, som rör vid både jazz och kammarmusik, hur otillräckligt det vore att referera till en akademisk benämning som Third stream. För Gradens musik är mycket mer än så – i kraft av sin egenart/../ ..poängen med ”Olägenheter” är snarare hur sömlöst olika musikaliska element övergår i varandra. Det finns en enorm täthet i själva spelet, som aldrig förlorar greppet om det kompositoriska underlaget. En sann jazznerv.”
– Johannes Cornell, DN 9/2-18

Ensemblen består av några av Sveriges mest eftertraktade musiker: Per Texas Johansson, Josefin Runsteen, Pär-Ola Landin och Konrad Agnas – alla högst aktiva på den svenska och de europeiska jazz och improvisations-scenerna. Tillsammans täcker de en enorm spännvidd över olika musikstilar och genrer, alltifrån samarbeten med Georg Riedel, Nils Landgren, Esbjörn Svensson och Pat Metheny till Håkan Hellström, Loney Dear och Ane Brun.

Utöver sitt arbete med Olägenheter-ensemblen är Johan Graden bland annat medlem i Ale Möllers

XenoMania-projekt och Dan Berglunds (E.S.T.) nybildade kvartett, och har även samarbetat med artister som Sofia Karlsson, Anne Sofie von Otter, Rikard Wolff och Anna Järvinen mfl.

Medverkande
Johan Graden – Piano, Tramporgel & Komposition
Josefin Runsteen – Violin
Per Texas Johansson – Klarinetter, Flöjt & Såg
Pär-Ola Landin – Kontrabas
Konrad Agnas – Trummor & Slagverk

Johan Graden – Olägenheter på Örebro Konserthus Onsdag 20 Februari 2019.

» Mer info här «

Musik | Johan Graden – Olägenheter
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login