Jinzu Gin blandar brittiskt arv med inslag från Japan

Av den 20 september, 2016

Jinzu är en helt ny premiumgin som utmanar normen, skapad av den unga bartendern Dee Davies, är Jinzu en fint komplex dryck som kombinerar ett långt brittiskt arv av gindestillering med japanska influenser.

Den nya ginen innehåller en hint av den japanska drycken sake som tillför en mjukare och mer avrundad smak. Jinzu ger en kryddig och oväntad twist i de mest klassiska drinkarna.

Den idag 27-åriga brittiskan Dee Davies presenterade Jinzu för första gången i bartendertävlingen Show Your Spirit 2013 – en tävling där bartenders världen över deltar med sina förslag på framtida spritsorter.

Första priset; att en drömsprit som blir till verklighet.

Dees bidrag till tävlingen var en mix av klassisk brittisk gin med tydliga inslag från öst. Från den japanska världen hämtade hon smaker från körsbärsblomma och kryddig Yuzu-citrus. Likt en smakresa mellan väst och öst är Jinzu den perfekta kombinationen av traditionell brittisk gin och japanska aromer.

Jinzu bygger på 250 år av brittisk gindestillering. Det hela börjar med ett hantverk av högkvalitativ naturlig sädessprit i koppartunnor som sedan tillsätts av enbär, koriander och angelica. Därefter tillsätts de japanska inslagen av körsbärsblomma och Yuzu-citrus för att sedan blandas med premiumdestillerad Junmai-sake för en mjuk och behaglig smakupplevelse.

Jag ville skapa en gin som fångar mina två passioner i livet; brittisk gin och den japanska kulturen. Det var viktigt att drycken hade en framträdande enbärskaraktär medan körsbärsblomman är en sådan klassisk symbol för Japan. Ginen är uppkallad efter japanska Jinzu River, som kantas av tusentals vackra körsbärsträd, säger Dee Davis, mixolog och skapare av Jinzu Gin.

Hur man gör Jinzu:

  • Enbär och koriander tillsätts i neutral sprit av hög kvalitet. Därefter tillsätts japanska växterna.
  • Drycken destilleras i små mängder i en liten koppartank.
  • Ginen kommer pre-destillerad från kopparskålen med en alkoholprocent på ungefär 82% innan den blandas tills den når 41,3% vid avtappning.
  • Efter destillering blandas Junmai-sake in för att få rund och mjuk smak.
  • Junmai är sakes version av single malt. Riset är polerat ner till 70% av sin ursprungliga storlek, vilket tar bort de yttre lagren för att säkerställa bevarandet av risgrynens smak.
  • Jinzu klassificeras som en gin och inte en hybridsprit. Junmai sake destilleras till 60% för att lyfta den krämiga smaken av ris.

Jinzu Bartenderfond:

  • En del av försäljningsintäkterna för Jinzu doneras till en dedikerad ”Bartenderfond”.
  • Bartenderfonden grundades av Diageo och Jinzu för att ge något tillbaka till bartenderbranschen.
  • Jinzu har anlitat ett nätverk av bartenders för att bilda en kommitté som avgör hur fondens tillgångar kommer att användas.
  • Genom att inrätta ett bartendermedel och att lämna det upp till bartenders hur fonden ska disponeras, vill Diageo vara det exempel som bidrar till att framtiden för branschen professionaliseras.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login