Jennie Löfgren släpper instrumental dröm-trilogi

Av den 30 augusti, 2018
Fotograf: Morgan Norman

I början på 2000-talet slog hon igenom som popstjärna med singlar som Somewhere och Believer. Idag är Jennie Löfgren en av Sveriges mest framstående filmkompositörer och nu släpper hon för första gången instrumentalmusik under eget namn. Dreamology pt.1 släpps den 31:a augusti, som den första av tre delar inför det kommande albumet Dream On Dreamer.

Med musiken på Dreamology vill Jennie Löfgren förmedla stämningar, att låtarna ska vara som små rum där lyssnaren kan projicera sina egna världar. Dualiteten i Jennie Löfgrens musik gör den både euforisk och melankolisk, intensiv och meditativ. Musiken svävar i vackra ljudlandskap, rika på detaljer som framträder med ökad skärpa vid varje ny genomlyssning.

– Det börjar med att jag sitter vid pianot och att musiken kommer till mig. Kanske en liten slinga som jag tycker har något. Det är en väldigt intuitiv process. Jag följer bara med i en känsla, det är inte så teoretiskt, bara ett flow som är väldigt svårt att förklara för någon annan.

Sen börjar arbetet med att ta det vidare till en färdig komposition och produktion, där finns det nästan en matematisk aspekt. Som att lösa en ekvation, hitta balans i helheten. Jag gillar att leka med ljud så att de inte går att avgöra vad det är. Om det är ett blåsinstrument eller en synt eller en röst. Små, små skevheter som skapar ett mer drömlikt sound.

En av EP:ns låtar, The Waves, levereras tillsammans med en video som Jennie själv har filmat, klippt och regisserat. Jennie förklarar:

– I videon spelar en liten pojke huvudrollen, han lever sitt liv fullt ut, i det absoluta nuet. Som barn gör. Men videon är ändå ödesmättad och ganska sorglig. Det blir sorgligt för oss åskådare, för vi vet att den där magiska tiden bara varar en kort stund i livet, men samtidigt är det vackert eftersom det för honom upplevs som en hel evighet.

Filmkompositören, låtskrivaren och artisten Jennie Löfgren började klinka på familjens piano hemma i Östersund redan vid fyra års ålder. 2001 fick hon sitt genombrott med singeln Somewhere och släppte därefter två framgångsrika popalbum. Vid den tiden var hon redan en slipad låtskrivare/producent och insåg att det var i studion hon trivdes allra bäst. Tillsammans med Anders Herrlin började Jennie att göra additional programming på en massa låtar, bland annat till Janet Jackson. De lade till detaljer i producenten Anders Bagges sound. Genom dessa jobb kom så småningom också det första filmjobbet.

Idag har Jennie Löfgren skrivit musik till tretton långfilmer, mängder av TV och reklamfilmer, vilket gör henne till en av Sveriges mest meriterade kompositörer. 

Dreamology Pt. 1 släpps via Cosmos Music den 31:a augusti.

Lyssna på Dreamology pt.1 här»

Musik & Kultur | Jennie Löfgren
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login