Jasmine Kara släpper 2 nya EP idag

Av den 18 november, 2016

Den svenska sångerskan och låtskrivaren som vi sett i tv program som Let’s dance, Allsång på skansen, Sommarkrysset och Moraeus m.m. släpper ”Phonograph” och ”Love at First sound” den 18e November på det egna skivbolaget ”Karasmatic Music”. 

Jasmine har haft många framgångar även i utlandet, som till ex. en etta på itunes blueslista i UK och medverkat i radioshower som Sir Terry Wogan’s show på BBC2, Chris Evans breakfastshow, Craig Charles on BBC6, haft låtar på Tokyo Hot 100 topplistan i Japan, med utsålda turnéer osv.

Då var soundet blues/soul och på andra plattan gick det mer åt pop. Nu går soundet över mer mot hennes rötter som barn. 

Det började med att Jasmine fick ett mail från två unga killar vid namn Albin Nicklasson och Niclas Laine, som satt och gjorde musik i den lilla byn Tenhult utanför Jönköping.

– De skickade ett en instrumental på mail och frågade om det var min stil och om jag hade lust att skriva på beatet. Jag såg redan då potential i deras produktioner och bad dem skicka fler. 

Det som sedan kom på mailen var verkligen en överraskning.

Hon hade redan bestämt vilken inriktning hon ville göra för sitt nästa album, men hon hade aldrig trott att de beatsen som killarna skickade skulle kunna bli så på pricken vad hon sökte efter.

Det enda hon visste var att hon ville ta med sin inspiration från de två barndomsidolerna ”Tupac Shakur” och ”Aretha Franklin”, något som hörs i de färdiga låtarna nu.

Låtarna skrevs snabbt, men inspelningarna tog desto längre. 

– Allt som kunde gå fel gick fel i princip. Jag hade fått stämbandsknutor efter en tuff förkylning och inspelning av ljudboken till min självbiografi ”Hälsa henne att hon ska dö”, vilket gjorde att jag fick skjuta på inspelning vecka efter vecka, fått avbryta för att rösten var borta. Och när det väl gick att spela in, så jobbade vi med en ljudtekniker som slarvade bort sång, och spelade in i fel frekvenser osv.

– Den nye ljudteknikern som spelade in all sång på nytt åkte in i fängelse direkt efter allt spelats in och jag fick spela in allt en tredje (!) gång igen. Snart fick jag veta att jag var tvungen att operera stämbanden. Något som var det värsta besked jag någonsin fått.

Men trots allt så spelades hela första albumet in på trasiga stämband innan operationen. Och på något sätt gick det ändå.  

Något som skulle tagit en vecka tog istället ett och ett halvt år på grund av all otur. Men jag insåg också hur mycket låtarna verkligen betydde för mig. Hade jag inte älskat låtarna så mycket hade jag lagt ned projektet för länge sedan, men jag visste att det oändliga hårda arbetet skulle ha en enorm betydelse för känslan och soundet. Och även om rösten inte var hundra, så hade den en sårbarhet som kom utav problemet att inte kunna utöva min största passion, sången ordentligt.

”Frustration har alltid varit en av mina starkaste drivkrafter till att göra bra musik och därav attityden i soundet.” – Jasmine

Jasmine träffade Albin och Nicklas först ett år efter deras första mailkonversation. De talade direkt samma själsliga språk, de var från två olika världar, men en sak hade de gemensamt mer än musiken, The struggle. 

Erfarenheten av att alltid jobba i uppförsbacke, och genom blod svett och tårar.

Under tiden de väntade på att den nye ljudteknikern skulle leverera det som de alla väntat på, så fortsatte de att skriva musik, och snart var även nästa EP klar. 

Det var då vi bestämde oss för att släppa två EP istället för en, på samma gång. Det fanns ingen anledning att vänta med den andra, vi hade redan väntat så länge på den första, och älskade båda två lika mycket.

– Och varför inte ge fansen dubbelt så mycket att lyssna på när de varit så lojala och väntat lika länge som vi. 

Låtarna handlar om kämpandet, frustrationen, trasiga förhållanden, peppandet, kärleken till musiken som varit drivkraften och Jasmine’s största passion och bästa vän från dag ett. 

Mix och master på albumet ”Love at first sound” av Grammy vinnaren Benny Steele, som tidigare jobbat med bl.a. Justin Bieber, Jason Derulo and David Guetta etc.

Mix och master på det andra albumet ”Phonograph” är av GrammyAward vinnaren Ariel Bujourow som jobbat med bl.a. Madonna, Kanye West, Notorious B.I.G, P Diddy, Jennifer Lopez, Nicki Minaj etc.

Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login