Jannelunds Gård klara för final i Nyskaparstipendiet 2017

Av den 4 maj, 2017

Jakten på Sveriges mest nyskapande matproducent går vidare och nu är det klart vilka de åtta slutfinalister är, vinnaren koras den 1 juni på matfestivalen Smaka på Stockholm i Kungsträdgården. Förutom folkets jubel får vinnaren ta emot stipendiet på 25 000 kronor på Stora Scenen.

Sedan 2012 har Menigo delat ut Nyskaparstipendiet för att belöna nyskapande svenska matproducenter. För första gången delas Nyskaparstipendiet i år ut i Kungsträdgården som en del i programmet på matfestivalen Smaka på Stockholm.

”I år är startfältet oerhört starkt och vi har hittat åtta av Sveriges mest nyskapande mathjältar, eldsjälar som vågar vara innovativa och prova nya vägar i verksamheten”, säger Thomas Palmqvist, affärsområdeschef färskvaror på Menigo. ”Det är dessa människor och företag som bidrar till att utveckla innovativ svensk matproduktion och svensk gastronomi.”

För att kvalificera sig till finalen måste de nominerade ha utvecklat en ny produkt, hittat ett nytt användningsområde för en råvara eller tillämpat en ny teknik eller process samt inkludera ett hållbarhetstänk kring produkten eller produktionen.

Finalisterna 2017

  • By Ranch – Tystberga, Nyköping
  • Gårdsfisk – Tollarp, Skåne
  • Jannelunds Gård – Mullhyttan, Örebro
  • Nordisk Matutveckling/Onsberga Gård – Tystberga, Nyköping
  • Pesula Lantbruk – Kukkola, Haparanda
  • Surtantens – Malmö
  • Trädgårdshonung – Rimbo, Norrtälje
  • Ättika Fruktförädling – Flinkesta, Flen

Juryn som beslutar vem den slutliga vinnaren och Sveriges mest nyskapande matproducent är, består av Alexander Sjögren, Jimmi Eriksson, Jonas Lundgren, Hanna Halpern, Susanne Liljenberg och Thomas Palmqvist. Vinnaren av Nyskaparstipendiet får en valfri inspirationsresa till ett värde av 25 000 kronor.

2016 tilldelades Nyskaparstipendiet till det skånska företaget Hällestadsvamp, som odlar svampsorter som annars mest hörts om i andra delar av världen. Champinjon kompletteras med pioppino, shimeji och kejsarhatt.

Tidigare års vinnare är, förutom Hällestadsvamp: Catxalot, Malmö Vinägerfabrik, Ängsholmens gårdsmejeri och Warbro kvarn.

Kort information om finalisterna

Jannelunds Gård www.jannelundsgard.se/
Jannelunds Gård har varit i familjen Arnessons ägo sedan 1960, sedan 1990 har den ekologiska filosofin varit huvudspåret. På gården finns lamm- och nötuppfödning, odling av proteingrödor samt spannmålsodling med äldre lant- och kultursorter. Familjen ser sig främst som producenter av öppna landskap samt ekosystemtjänster som bl.a. biologisk mångfald, pollinering och bindning av kol.

Nordisk Matutveckling/Onsberga Gård
Erika är en strävsam bonde på en gård med många produkter men har tillsammans med Ayhan skapat ett alternativt svenskodlat växtprotein med inspiration från flertusenåriga asiatiska traditioner. Resultatet är en Tempeh av svenska ekologiska åkerbönor.

Gårdsfisk
År 2013 startade Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Gårdsfisk med visionen att odla en av världens mest hållbara fiskar. Deras systemdesign, det integrerade lant- och vattenbruket ,möjliggör för omhändertagande av näringsutsläpp från odlingen som ett högvärdigt gödsel vilket minimerar miljöpåverkan.

Ättika Fruktförädling
Först i Sverige med fatlagrad ciderättika av egna Sörmländska äpplen. Med ett tidperspektiv på 15-20 år satsar Hans och Patrik på en internationell spetsprodukt. Ättika produceras av svenska äpplen och lagras på ekfat i en oisolerad byggnad. På så vis får ättikan sin naturliga utveckling då den utsätts för vädrets makter, tidens rand och ekfatens rondör.

By Ranch
By Ranch AB utanför Nyköping fokuserar på ekologisk växtodling och är i dag ensamma i Sverige om att odla och kallpressa oljedådra (Camelina sativa) i stor skala. Oljan, Camlina of Sweden är en 100% ekologisk produkt som odlas fritt från kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Den höga koncentrationen av E-vitamin gör att oljan har flera användningsområden, allt från matlagning till hud- och hårvård, djurfoder och hälsokost.

Surtantens
Surtantens syrade drivs av Jenny Neikell som för hand tillverkar ekologiskt certifierade syrade grönsaker. Surtantens syrade erbjuder dessutom inspirerande och lärorika föreläsningar, workshops och utbildningar inom mjölksyrning och fermentering. I april 2016 gav Surtanten ut boken ”Fermentera – mat med jäst, mögel & bakterier” .Fermentera har vunnit första pris i tävlingen Årets måltidslitteratur, kategorin speciallitteratur metod.

Trädgårdshonung
Trädgårdhonung startades 2013 av Gocia och Marcin Surminski. Familjen driver biodling på olika bigårdar runt om i Roslagen. Med deras arbete har de som mål att behålla hantverkskänslan, honungen ska bli så naturlig som möjligt. Den lokalproducerade honungen bidrar till att bevara landsbygden och i deras burkar finns endast 100% ren honung.

Pesula Lantbruk
Världens nordligaste rybsoljeproduktion. Pesula Lantbruk drivs av Pelle och Åsa med sönerna Gustav och Vilhelm. Gården finns i Tornedalen i byn Kukkola och huvudinriktningen är mjölkproduktion med robotdrift med ca 60 mjölkkor och lika många ungdjur. På gården odlas rybs och av denna produceras rybsolja. Oljan är KRAV-märkt och helt ekologiskt odlad. Här bedrivs också ett projekt för att producera Svensk senap.

Mat & Dryck | Mullhyttan
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login