Intresset för digitala böcker ökar – barnböcker överlägset i topp

Av den 13 april, 2020

Intresset för ljud- och e-böcker har ökat kraftigt under den senaste tiden. Det visar en ny kartläggning från Nextory. Antalet nya användare ökade med 110 procent i mars jämfört med samma månad förra året. Samtidigt är det läsning och lyssning bland barn som ökat mest. Den populäraste kategorin i appen är nu barnböcker.

Behovet av underhållning och avkoppling verkar vara viktigare än någonsin i rådande tider. Det är tydligt i Nextorys nya kartläggning som visar att intresset för ljud- och e-böcker ökat kraftigt under de senaste veckorna. I mars slog boktjänsten nytt rekord i antalet nystartade abonnemang.

Försäljningen av barnböcker på Nextory har ökat markant i mars 2020 jämfört med samma period förra året. Deckare är vanligtvis den mest populära genren, men för första gången någonsin ligger barnböcker nu överlägset i topp.

– Att intresset för barnböcker ökat en mycket positiv utveckling eftersom en av våra viktigaste målsättningar är att öka läsandet bland barn. Om vi lyckas byta ut en del av den tid som vanligtvis läggs på spel, tv-program och sociala medier mot läsning och lyssning har vi kommit en bra bit på vägen, säger Camilla Silfvenius, Head of Content på Nextory.

Barnbokstoppen – Mars
1. En Minecraft-zombies dagbok 1: Mitt liv som zombie av Zack Zombie
2. Mat-mysteriet av Lena Lilleste
3. Bamse och Dunderklockan av Fabian Nordlander, Joakim Gunnarsson, Tomas Tivemark
4. Zoomysteriet av Martin Widmark
5. Vem räddar Alfons Åberg? av Gunilla Bergström

Ljudbokstoppen – Mars
1. Dödslistan av Anna Jansson
2. En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson
3. Somna snabbt – meditation för djup sömn av Camilla Gyllensvan
4. Vit syren av Cecilia Sahlström
5. En bur av guld av Camilla Läckberg

Om kartläggningen: Kartläggningen är baserad på Nextorys egen statistik bland hundratusentals personer som läst och lyssnat på böcker under 2019 och 2020. Justeringar för ökningar av användare i tjänsten har gjorts för att siffrorna ska vara jämförbara.

Kultur | Intresset för digitala böcker ökar – barnböcker överlägset i topp
Örebroguiden

Källa: Nextory

You must be logged in to post a comment Login