Tom Valhjärta siktar på att leva på sin musik

Av den 4 augusti, 2017

Tom Valhjärta eller Tom Ericsson som han egentligen heter är en musiker från Örebro som nyligen släppt debut Ep: n Rat King för sitt soloprojekt.

Jag hörde Tom för första gången på Satin när han var förband till True Moon, en lite udda matchning om ni frågar mig men Tom gjord ett starkt intryck på mig med sitt nakna uttryck och starka texter.

Så jag bokade in en intervju med honom för att få veta mer.

Välkommen Tom!
– Tackar.

Vilken titel skulle du ge dig själv?
– Artist eller musiker skulle jag nog säga.

Ja du spelar ju båda gitarr och baskagge själv.
– Vanligtvis har jag med mig min bror Björn som spelar baskagge och bas för att brädda ljudbilden, men finns han inte tillhands får man reda sig själv.

Din nya EP heter Rat King, vad betyder namnet egentligen och har det någon djupare innebörd?
– Rat King är en åkomma för råttor i väldigt kalla länder där ett gäng råttor helt enkelt fryser ihop med svansarna och får röra sig som en individ även när vissa dör, och i slutändan kan det vara en individ som drar runt på alla de andra.

– Jag använder detta som en metafor för en hjälpande hand som många kommer och frågar om råd och hjälp, i slutändan blir det så mycket frågor och folk som behöver hjälp att man bara känner en stor klump av allt ihop. Sen skall det då vara en som hanterar alla dessa hemligheter och sådant som anförtrotts en, då står man där som en Rat King och vet att man kan fälla allihop om man gör minsta misstag och råkar säga en hemlighet till fel person.

– Så det är hela grundprincipen med Rat King, den mörka sidan av att hjälpa andra, inte för att man kommer sluta göra det ändå men det tär ju på en också det kommer man ju inte ifrån.

Beskriv din musik.
– Min musik har en stark betoning på texter och känsla skulle jag säga. Jag anser att jag är en bra mycket bättre låtskrivare än både gitarrist och sångare, men det kan bli sekundärt för jag anser att det är mycket viktigare att visa vad man menar när man gör någonting.

– Säger jag att jag är en hjärtekrossare så vill jag att folk skall förstå att så är det och inte något jag säger för sakens skull. Så fungerar jag i min musik överlag, att jag hellre pumpar ut mycket känsla än att göra det perfekt. Skall man sätta någon genre så blir det väl lite folk akustiskt, indiepopigt med lite sing songwriter på ett hörn. Men som sagt är det känslan jag är ute efter och hur man förmedlar den blir sekundärt bara gör det liksom, det är så jag tänker.

– När det gäller produktionen så känner jag att den inte måste vara bra för att vara perfekt, för om jag lyssnar på någon skitig, trasig själ i botten av Texas så är det mycket bättre att höra honom på en skitig åttakanalig analog mixer än att köra något tok hajpat digitalt. Samtidigt så finns det andra band och artister som behöver de påkostade produktionerna för att få fram sin poäng och känsla.

Vad har du för musikaliska influenser?
– Jag lyssnar väldigt mycket på Tom Waits och Frank Zapa. Men sen har du alla de svåra akustiska indiepoparna som Bon Iver och Fleet Foxes till lite äldre, delta bluesen är jag mycket inne på just nu. Så det är lite allt möjligt som jag tycker är fint som jag plockar ifrån.

Hur ser det ur framöver för dig?
– Jag har en del spelningar som jag skall göra här och var, jag spelar också i ett band som heter Whaleheart som kommer spela på Live at Heart, men annars blir det lite spelningar runt om kring i Norberg bland annat och så blir det fler spelningar i Örebro i höst.

– Sen skall jag spela in en musikvideo till Balanced, och så funderar jag på att spela in ännu en Ep i mitten av augusti så jag kan släppa den i slutet av året. Jag tycker om att kunna gro lite på låtarna innan man släpper den, den lyxen hade jag verkligen när jag släppte den här Ep:n.

Vad har du för målsättning med din musik?
– På ett oegoistiskt plan så är det att nu, ut med min musik till så många som möjligt och därigenom kanske till och med lyckas hjälpa någon så vore det fantastiskt. Å andra sidan vill jag så klart kunna leva på min musik och spela så mycket som möjligt, kommer jag dit så är jag supernöjd gör jag det inte så har jag i alla fall försökt.

Då får jag tacka för en trevlig intervju.
– Tack så mycket.

Passa på att se Tom när han spelar någon stans nära dig.

Lyssna på Tom Valhjärtas EP här »

Karl-Johan Sandberg, Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

 

 

You must be logged in to post a comment Login