Örebro Filmförening vill främja skapandet

Av den 25 augusti, 2017

Örebro filmförening fick tidigt i år ett bidrag från allmänna arvsfonden för projektet Filmbron och är även med och arrangerar Live at Heart Film.

Jag blev nyfiken på föreningen och stämde ett möte med några av huvudpersonerna. Det är Daniel Lundsten festival och eventansvarig, Martin Sörensen utbildning och nätverk, Åke Lundström projektledare och Marim Shamasha integrationsansvarig.

Hur många medlemmar har Örebro Filmförening för närvarande?
– Vi har cirka 50 medlemmar just nu, säger Martin.

Vad är syftet med Örebro filmförening?
– Det är såklart att främja filmkonsten i Örebro län, men vi arbetar mycket med ungdomar och för att hjälpa dem att komma vidare i sin filmkarriär, säger Åke. I år fick vi också ett bidrag från allmänna arvsfonden för att driva ett projekt som vi kallar för Filmbron, vilket handlar om att hjälpa ungdomar som vill ta sitt filmintresse vidare och kanske börja jobba med film.

Berätta lite om projektet Filmbron.
– Det handlar som sagt om att hjälpa dem som vill gå vidare med sitt filmintresse för att jobba med film, Säger Åke. Idén bottnar en hel del i idén runt Live at Heart där man genom att skapa kontaktytor och nätverk hjälper musiker som är på väg ut att träffa andra musiker samt branschmänniskor och därigenom få möjligheten att bli upptäckta.

– Det är inte lika utvecklat runt filmen i Örebro som till exempel Stockholm och Göteborg, men om vi kan få människor att träffas och hitta på olika projekt tillsammans så tror vi att utvecklingen kommer lite av sig själv, samt att vi blir en plattform och spindel i nätet för hela grejen, säger Martin.

Vad kan Örebro Filmförening erbjuda den som vill skapa film?
– Det finns bland annat utrustning som vi lånar ut till de som vill skapa film, vi skapar evenemang där folk kan träffas och utbyta erfarenheter och så håller vi utbildningar där tanken är att höja kompetensen bland de som håller på med film, säger Martin.

Har ni någon plattform där man kan se de produktioner ni hjälpt till med?
– Vi har precis startat en Youtube-kanal, men där har vi inte något uttalat mål än så länge, säger Martin.

– Sen vill vi att filmerna skall visas på filmfestivaler och synas utanför länet, det är en av de saker vi kommer jobba mer med framöver, säger Åke.

– Vi har också ett samarbete med Bio Roxy så att vi kan visa de filmer som produceras i en riktig biograf, det brukar vara en stor känsla för de som gjort produktionen, säger Daniel.

Ni har börjat jobba en del med integration vad gör ni där?
– Marim är precis nyanställd för att jobba med detta, men det handlar mycket om att hitta mötesplatser och nätverk även där, säger Åke.

– Tanken är att få in de nyanlända som har ett filmintresse, men som kanske inte fått utforska det på grund av olika anledningar och att hitta någon form av bro där med för att få in dem i verksamheten och kunna börja göra film, säger Marim.

Här får jag lämna Örebro Filmförening då de just nu håller på med de avslutande förberedelserna inför Live at Heart Film som har premiär den 27/8 klockan 18:00 på Bil Roxy.

Karl-Johan Sandberg, Film & Spel | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login