Inte långt kvar till juni och invigning av OpenArt

Av den 15 april, 2019
Konstnären Elsa Tomkowiak tillsammans med tre volontärer i OpenArts verkstad.

OpenArt är en internationell konstbiennal för samtidskonst med deltagande konstnärer från hela världen. I årets utställning har OpenArt valt att vända blicken lite extra mot de nordiska länderna, Island, Norge, Danmark, Finland och Sverige.

Med mindre än åtta veckor kvar till invigningen av OpenArt så väljer vi att glänta lite mer på dörren och presentera några fler deltagande konstnärer i 2019 års upplaga.


Deltagande konstnärer

Egill Saebjörnsson är en Isländsk multidiciplinär konstnär, född 1973, verksam i Berlin och Reykjavik. Arbetar ofta i installationer som inkluderar måleri, skulptur och ny teknologi, där han bygger en egen värld av figurer och fysiska lagar. Saebjörnsson representerade Island i 2017 års Venedig biennal.

Heji Shin är en koreansk konstnär, född 1976, verksam i New York och Berlin. Shins medium är fotografi med vilket hon ofta förflyttar perspektiv och blick inte sällan med provokation som effekt. Hon är bl.a. känd för en omdiskuterad serie porträtt av musikartisten Kanye West.

Elsa Tomkowiak är en fransk konstnär född 1981. Hennes färgstarka installationer är ofta storskaliga och kraftfulla med material som känns igen från industriell produktion. Hennes offentliga utsmyckningar återfinns bl.a. i operahuset i Nantes och en swimmingpool i Mönchengladbach, Tyskland.

Jani Ruscica är en finsk konstnär född 1978. Ruscica arbetar med en myriad av olika medier och tekniker med vilka han leker med våra invanda tankar och mönster.

Aurora Sander är en norsk konstnärsduo bestående av Bror Sander Berg Stöhrseth, född 1987 och Ellinor Aurora Aasgaard, född 1991. Deras installationer och skulpturer beskriver de själva som fångade mellan form och funktion, konst och design, diskurs och avsmak och innehåller alltid en stor mängd humor.

Melik Ohanian har armeniskt ursprung och är född och uppvuxen i Frankrike (född 1969). Hans konstnärskap kretsar kring frågor om historiska skeenden och tolkningar av dessa. Ohanian har deltagit i de större världsbiennalernadäribland vunnit The Golden Lion för bästa paviljong på Venedig biennalen för Armenien 2015. 


Invigning av OpenArt sker lördag 8 juni kl. 13 på Järntorget. Utställningen äger rum under 12 sommarveckor i Örebro, fr.o.m.lördag 8 juni t.o.m. söndag 1 september.

Kultur | Inte långt kvar till juni och invigning av OpenArt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login