Instagram-macka och vegansk dekadens bland årets brödtrender

Av den 9 februari, 2017

Det kommande året bjuder på flera spännande och goda brödtrender. Bland annat färgglada Instagram-mackor som kan delas i sociala medier och härligt dekadenta veganska mackor som svar på att allt fler äter vegetariskt. Pågens årliga brödtrendspaning visar att det finns en brödtrend för alla under 2017.

Mackälskare har många goda och spännande brödtrender att se fram emot i år. Förutom lyxiga veganska mackor och Instagram-mackor bjuder brödåret på hälsosamma levande mackor och fermenterade mackor. De kompletteras med njutningsfulla afternoon tea och pizzamackor. Pågens årliga brödspaning, som har tagits fram tillsammans med analysföretaget United Minds, innehåller sex macktrender som säger något om hur vi vill leva och äta det kommande året.

Det är spännande att se hur brödtrenderna utvecklas och hur de faktiskt speglar andra trender vi ser. Exempelvis har sociala medier en central plats i våra liv och därför är det inte konstigt att en av brödtrenderna är en Instagram-macka, säger Gordana Ullén, Innovation Manager på Pågen.

Idag strävar allt fler efter helhetshälsa och att hitta en balans mellan att äta både gott och nyttig. Det är tydligt i årets brödspaning och att man kan äta gott och nyttigt är exempelvis den levande mackan ett bevis på, som dessutom speglar trenden med urban odling. Odlingen flyttar nu in i köket och där odlas groddar och små skott som blir ett gott grönt tillskott på mackan. Den fermenterade mackan är en fortsättning på det ökade intresset av syrade produkter och nya pålägg som kimchi väntas bli populärt.

De hälsosamma mackorna kombineras med mer njutningsfulla mackor. Vegetariska mackor får gourmetingredienser och dessutom gör afternoon tea comeback. Pizzamackan är en annan njutningsfull macka, som inte behöver vara svår att göra.

En av de saker som jag tycker är bäst med årets brödspaning är att det finns en macka för alla och på alla nivåer. Odla en levande macka kan man göra hemma i köket, men vill man vara trendig kan man lika gärna göra en varm pizzamacka i ugnen med sitt favoritpålägg, säger Gordana Ullén.

Bland Pågens Brödtrender 2017 kan alla mackälskare hitta sin favorit.

Pågens brödtrender 2017:

1. Dekadenta veganmackan: I takt med att den gröna vågen breder ut sig och att utbudet av vegetariska och veganska produkter blir större, ökar även konsumenternas krav på att den växtbaserade maten ska smaka riktigt gott. Även mackorna utvecklas med nya spännande vegetariska pålägg.

2. Levande mackan: Trenden med urban odling blir allt mer populär och nu ser vi även att odlandet flyttar i köket och blir ännu enklare genom ett ökat intresse för groddning och odling av små skott. Groddar och skott blir ett utmärkt och gott tillägg på mackan, och ett bra sätt att äta lite mer grönt i vardagen.

3. Fermenterade mackan: Sedan en längre tid har vi sett ett ökat intresse för syrade produkter såsom kimchi. Fermentering är ett roligt projekt för hobbykockar, dessutom upptäcker allt fler de närings- och smakmässiga fördelarna. Surdegsbröd har vi ätit en längre tid men vi börjar nu även titta på nya goda pålägg på våra mackor.

4. Instagram-mackan: Vi ser allt fler exempel på mat som blir virala fenomen, dvs mat som sprids i sociala medier. Ofta är det färgstark och estetisk tilltalande mat, och på bloggar har vi bland annat sett mackor i regnbågens alla färger. Det blir vanligare med ”mackstilleben”, och fler och fler hittar på nya fina mackkreationer.

5. Pizzamackan: Efter hamburgaren är pizzan nästa fast food-rätt på tur att uppgraderas, i såväl storstäderna som på landsbygden dyker det upp fler restauranger som serverar riktigt bra pizza. Vi sätter stolthet i att ta fram det ultimata receptet med både såväl lokala som italienska råvaror, och en pizza kan göras på många nivåer.

6. Afternoon tea toast: I takt med den expanderande hälsovågen har både tedrickandet och afternoon tea fått en revival. Det utvecklas nya och spännande afternoon tea-erbjudanden. Traditionella eller moderna och experimentella, och hälsosamma eller dekadenta. 

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login